Συμμαχία για κοινή θέση ΕΕ για Τουρκία: Λεκτικά ικανοποιεί την ΚΔ, πρακτικά ικανοποιεί την Αγκυρα

Συμμαχία για κοινή θέση ΕΕ για Τουρκία: Λεκτικά ικανοποιεί την ΚΔ, πρακτικά ικανοποιεί την Αγκυρα

Το προσχέδιο της Κοινής Θέσης της ΕΕ για την Τουρκία κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό είναι, τονίζει η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Κοινή Θέση της ΕΕ για την Τουρκία λεκτικά ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία, πρακτικά ικανοποιεί την Αγκυρα.Το προσχέδιο της Κοινής Θέσης της ΕΕ για την Τουρκία κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό είναι.

Είναι γεγονός ότι υπενθυμίζει στην Τουρκία όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της και την ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, υπονοώντας ότι δεν τις έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα.

Καλεί την Τουρκία να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, υπονοώντας και πάλιν ότι η στάση της Αγκυρας είναι αρνητική. Ενώ όμως υπενθυμίζει στην Τουρκία τα αυτονόητα αντί να προβαίνει σε προειδοποίηση (τουλάχιστο) για επιβολή κυρώσεων, η ΕΕ εισηγείται επιβράβευση της.

Προχωρεί με την προεργασία για το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που πάγωσε μονομερών η Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας την Αγκυρα να ικανοποιήσει τα τεχνικά κριτήρια. Αυτή η προσέγγιση ουσιαστικά καλλιεργεί την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία και αυτό όφειλε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να το επισημάνει στην ΕΕ.

Αντί η κυβέρνηση να επαναπαύεται στο γεγονός ότι το ξεπάγωμα κεφαλαίων προϋποθέτει την συναίνεση της θα έπρεπε να θέσει τέρμα στην προεργασία ανοίγματος από πλευράς ΕΕ, γιατί αυτό αποτελεί παραγνώριση κράτους μέλους αλλά και γιατί αυτή η διαδικασία θα φέρει την Κύπρο σε πολύ δύσκολη θέση.

Στην περίπτωση που η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια για τα πέντε αυτά κεφαλαία όλες οι πιέσεις θα στραφούν προς την κυπριακή κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί απομονωμένη και σε δεινή θέση.

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει τώρα έτσι ώστε να αλλάξει το τελικό κείμενο της Κοινής Θέσης. Εκτός κι αν στα πλαίσια των ψευδαισθήσεων που κινείται η κυβέρνηση εχει ήδη δεσμευτεί να ανοίξει τα πέντε αυτά κεφαλαία ή κάποια από αυτά.»