Η Βουλή επιστρέφει όλα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στη Νομική Υπηρεσία

Η Βουλή επιστρέφει όλα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στη Νομική Υπηρεσία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως η Νομική Υπηρεσία εξετάσει εκ νέου και τα επτά νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και είναι έτοιμη τελειωτικά από το Φθινόπωρο να ενημερώσει τη Βουλή επί αυτού ώστε να συνεχίσει τη συζήτησή τους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου έθεσε θέμα διαβούλευσης με την Κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτά που το ΑΚΕΛ είπε ήδη.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική, αλλά πρόχειρη, αποσπασματική και επιλεκτική.
Ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα για αυτό και αρκετά από τα νομοσχέδια έχουν παρκαριστεί – όπως είπε - είτε επειδή ήταν αντισυνταγματικά είτε επειδή παρουσίαζαν άλλα προβλήματα.

Ανέφερε τέλος ότι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα νομοθετήματα με το κομμάτι.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι πριν ενάμισι μήνα, που άρχισε η συζήτηση των νομοσχεδίων, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι υπάρχει πρόβλημα με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στην πρόνοια που αφορούσε την ποσόστωση.

Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης επέμεναν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει άλλο συνταγματικό πρόβλημα, είπε ότι η αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη συνεδρία της 11ης Ιουλίου εντόπισε αντισυνταγματικότητα στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικά στο νομοσχέδιο που αφορά τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόσθεσε ότι θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία συμφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι ότι κακώς μπήκε στο νομοσχέδιο αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατόπιν τούτου, συνέχισε ο κ. Βότσης, ζητήσαμε όπως και τα επτά νομοσχέδια επιστρέψουν στη Νομική Υπηρεσία, παρόλο που και στα επτά υπάρχει υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε μέχρι τις 29 Αυγούστου που η Επιτροπή Οικονομικών θα επαναρχίσει τις εργασίες της να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τυχόν αντισυνταγματικές πρόνοιες και να τις διορθώσουν ώστε η Βουλή να τα συζητήσει σε σταθερή βάση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας εξέφρασε σκεπτικισμό και απογοήτευση για το γεγονός ότι τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν θα προχωρήσουν και θα προωθηθούν από το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γεωργάλας είπε επίσης ότι η Βουλή πρέπει να εξετάσει πιο εντατικά τη δημιουργία νομικής υπηρεσίας στη Βουλή ώστε να μπορεί να δίνει γνωματεύσεις.

“Δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί το ίδιο βιολί, να έρχονται ή να μην έρχονται από τη Νομική Υπηρεσία” ανέφερε και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις περιπτώσεις που Νομική Υπηρεσία του κράτους και Νομική Υπηρεσία της Βουλής γνωματεύουν διαφορετικά, υπενθύμισε ότι η συνταγματικότητα ενός νόμου όταν παραστεί ανάγκη κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στην Επιτροπή Οικονομικών, λέγοντας ότι ο Γεν. Εισαγγελέας, σε νομοσχέδια που φέρουν την υπογραφή του, ανακάλυψε και άλλο συνταγματικό κώλυμα.