ΕΛΑΜ για επέτειο 15ης Ιουλίου: «42 χρόνια μετά αυτή η πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της»

ΕΛΑΜ για επέτειο 15ης Ιουλίου: «42 χρόνια μετά αυτή η πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της»

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου, αναφέρθηκε στην τραγική επέτειο της 15ης Ιουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι έχουμε καθήκον 42 χρόνια μετά να κάνουμε το καθήκον μας.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία

42 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Ιούλη του 1974. Απερισκεψίες και τραγικά λάθη μας οδήγησαν σε ένα εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, με αποτέλεσμα να ανοίξει η κερκόπορτα και να εισέλθει ο Αττίλας.

Τα τουρκικά στρατεύματα σε αγαστή συνεργασία με τους Μουτζαχίντ της ΤΜΤ θα εισβάλουν στην Κύπρο, θα εκδιώξουν από τις πατρογονικές του εστίες διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, θα σκοτώσουν, θα βιάσουν, θα λεηλατήσουν.

Θεωρώ πως 42 χρόνια μετά αυτή η πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της σε πολλούς ανθρώπους που τότε υπερασπίστηκαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι τραυματίες στους οποίους το κράτος δεν φρόντισε να παρέχει τα απαραίτητα φάρμακα, ώστε οι πόνοι που ακόμα ταλαιπωρούν το κορμί τους, να επουλώνονται το βράδυ και να μπορούν να κοιμηθούν.

Σήμερα υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και δίνουμε στις οικογένειες τους μερικά κόκκαλα και τους λέμε ότι αυτός είναι ο δικός τους άνθρωπος. Τους δίνουμε και ένα πιστοποιητικό που συνήθως γράφει «άγνωστη αιτία θανάτου». Η αιτία θανάτου όμως είναι γνωστή, είναι οι μαζικές δολοφονίες των τουρκικών στρατευμάτων, είναι οι τάφοι που καθημερινά ανακαλύπτουμε στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Σαράντα δύο χρόνια μετά έχουμε όλοι καθήκον να δώσουμε μια νέα δυναμική στο Κυπριακό πρόβλημα και επιτέλους να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο το οποίο έχουμε οδηγηθεί.
Όλοι μας, όλα τα πολιτικά κόμματα, σε οποιαδήποτε τουλάχιστον εκπομπή και αν παρακολουθήσεις, σε οποιοδήποτε διάλογο και αν βρεθούμε, δηλώνουν ότι είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. Γιατί λοιπόν η δική μας κυβέρνηση διαπραγματεύεται στην βάση Δικοινοτικής διαφοράς.

Δεν είμαστε η μια πλευρά της Κύπρου, είμαστε η νόμιμη Κυβέρνηση και η πλειοψηφία του τόπου μας. Αυτό θα πρέπει να τονίσουμε και προς του ξένους να εμμείνουμε σε μια ενιαία γραμμή, η οποία θα υποστηρίζει το ενιαίο κράτος και να σταματήσουμε να χωρίζουμε εθνικά και θρησκευτικά τον λαό της Κύπρου. Δημιουργεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα όταν προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας ., η οποία θα διαχωρίζει τον λαό, βάσεις της φυλής του, της θρησκείας του και οτιδήποτε άλλο.

Αν θέλετε πραγματικά να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, θα πρέπει να παραχαράξουμε την πορεία που ακολουθούμε στο Κυπριακό θέμα, θα πρέπει να χαράξουμε μια πορεία η οποία θα έχει ως στόχο την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς επίσης και των εποίκων.
Μπήκαμε τα τελευταία χρόνια σε ένα διάλογο, για το πόσοι έποικοι μπορούν να παραμείνουν στο νησί μας. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και από την στιγμή την οποία θα δεχθούμε την παραμονή έστω και ενός στην Κύπρο, η διεθνής διπλωματία και τα ξένα κέντρα αποφάσεων, θα μας ζητήσουν σιγά – σιγά την παραμονή όλων των εποίκων.

Ας μην κάνουμε άλλα λάθη. Ας χαράξουμε μια σωστή πορεία και αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όσους χάθηκαν προδομένοι, άοπλοι και υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελευθερία του λαού μας.

Αιωνία τους η μνήμη