ΕΔΕΚ για ταξίδι προέδρου στο Ισραήλ: Πρόχειρα οργανωμένο και κακά εκτελεσμένο

ΕΔΕΚ για ταξίδι προέδρου στο Ισραήλ: Πρόχειρα οργανωμένο και κακά εκτελεσμένο

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ήταν πρόχειρα οργανωμένο και κακά εκτελεσμένο, λέει η ΕΔΕΚ δια στόματος της εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Διαβάστε την ανακοίνωση του κόμματος

Η κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών αυξάνει τα ερωτήματα για τους στόχους που είχε θέσει η κυπριακή προεδρία πέραν από τους επικοινωνιακούς και ενδεχομένως ενημέρωση για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ούτε για το ζήτημα του αγωγού μέσω Τουρκίας, ούτε για το ζήτημα της εκμετάλλευσης δύο κοιτασμάτων το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε υπουργικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, δόθηκαν πειστικές απαντήσεις. Αντίθετα, ο ορισμός χρονοδιαγράμματος για τις συζητήσεις για συνεκμετάλλευση ενός πλούσιου τεμαχίου, του Αφροδίτη, με το Yishai του οποίου το κοίτασμα είναι πενιχρό, εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το εάν έγινε σωστή χρήση των πλεονεκτημάτων της δικής μα πλευράς τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιστάθμισμα των ισραηλινών συμφερόντων μέσω Τουρκίας.

Καλό θα είναι τέτοιες συναντήσεις ειδικά με στρατηγικούς εταίρους μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες και να γίνονται με γνώμονα τα πολιτο-οικονομικά συμφέροντα την κυπριακής πλευράς.

Στα θετικά καταγράφουμε την επιβεβαίωση της σχέσης των δύο χωρών και την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.