ΑΚΕΛ για Τουρκία: Ανησυχητική η ένταση της αυταρχικότητας

ΑΚΕΛ για Τουρκία: Ανησυχητική η ένταση της αυταρχικότητας

Ανησυχία για την ένταση της αυταρχικότητας στην Τουρκία εκφράζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Το ΑΚΕΛ με έντονη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Με πρόφαση την εκκαθάριση των πραξικοπηματιών από το δημόσιο προσκήνιο, και παράλληλα με την άγρια μεταχείριση στρατιωτικών που μετείχαν στο πραξικόπημα, η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρεί ασταμάτητα σε ένα κυνήγι μαγισσών προς διάφορες κατευθύνσεις. Δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς υπόκεινται σε ένα μεσαιωνικό κατατρεγμό που καταλύει κάθε έννοια της δημοκρατίας στο όνομα της οποίας υποτίθεται πραγματοποιούνται αυτές οι ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές έχουν ήδη καταγγελθεί από πολλές πλευρές.

Το πραξικόπημα ορθώς καταδικάστηκε από όλες τις αντιπολιτευόμενες πλευρές στην Τουρκία αλλά και διεθνώς. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι σειρά κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων ατλαντικών συμμάχων της Τουρκίας δίστασαν να το πράξουν κατά τη διάρκεια της διενέργειας του πραξικοπήματος. Το τελευταίο γεννά ερωτηματικά για το ρόλο ξένων κύκλων.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί γεγονός πως η παρουσία του τουρκικού λαού στους δρόμους αποτέλεσε ένα κομβικό παράγοντα για την αποτυχία του πραξικοπήματος παρά το ότι οι ακρότητες των υποστηρικτών του Ερτογάν αμαύρωσαν την πράξη αυτή. Πέραν από αυτούς τους κύκλους ένα μεγάλο προοδευτικό κομμάτι του λαού αντιστάθηκε λόγω των πραγματικών δημοκρατικών του πεποιθήσεων παρά το ότι πολιτικά αντιστέκονται στις πολιτικές Ερντογάν. Μεταξύ αυτών είναι οι Κούρδοι, οι κομμουνιστές, προοδευτικά κινήματα, άνθρωποι του πνεύματος κλπ.

Πολλοί από αυτούς όμως τώρα τίθενται στο στόχαστρο του αυταρχικού κατατρεγμού της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία βρήκε την ευκαιρία για να επιδιώξει τη σίγαση διαφόρων προοδευτικών φωνών στη χώρα. Οι συλλήψεις 60,000 δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις 1577 πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων όπως και πέραν των 200,000 εκπαιδευτικών τρομάζουν. Πόσο μάλλον αν όλα αυτά γίνονται στο όνομα της προστασίας της «δημοκρατίας».

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το Κομουνιστικό Κόμμα (KP), το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), το Κόμμα Εργασίας (EMEP) και άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στη φασιστικοποίηση της χώρας τους, για μια βιώσιμη δημοκρατία στη χώρα τους που να μην επεμβαίνει σε ξένα κράτη και να προασπίζεται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα εργασιακά δικαιώματα. Με αυτά τα Κόμματα το ΑΚΕΛ διατηρεί διμερείς σχέσεις οι οποίες διέπονται από αλληλοσεβασμό και την κοινή επιθυμία για λύση του Κυπριακού, για τερματισμό των επεμβάσεων στα εσωτερικά των κρατών και για ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της κτυπημένους από πολέμους περιοχής μας.»