Οικολόγοι για Κυπριακό: Νέες υποχωρήσεις στις συνομιλίες

Οικολόγοι για Κυπριακό: Νέες υποχωρήσεις στις συνομιλίες

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του κάνει λόγο για νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο υπουργός εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης αποκάλυψε χθες σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο, ότι η προτεραιότητα της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ έχει εγκαταλειφθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Από το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη λύση του Κυπριακού, φτάσαμε να παρακαλούμε να επιστραφεί την πρώτη μέρα μετά την υπογραφή της λύσης του Κυπριακού.
Το ψήφισμα 550 των ΗΕ, η συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού- Ντεκτάς και σωρεία αποφάσεων των ΗΕ και της ΕΕ, έχουν πεταχτεί στο κάλαθο των αχρηστών. Όταν ρωτούν οι κυβερνώντες που έχουν υποχωρήσει, καλό είναι να θυμούνται την Αμμόχωστο και τι έλεγαν προεκλογικά στο λαό που τους ψήφισε.

Από την άλλη είναι άδικο να επιρρίπτεται εξ ολοκλήρου η ευθύνη στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το ξεπούλημα της προτεραιότητας της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Εδώ ολόκληρος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Μπάιντεν, επισκέφθηκε την Κύπρο με σκοπό να πείσει τους Τούρκους να δεχτούν την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην πόλη, και δεν κατάφερε τίποτα. Απλά το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της αδιαλλαξίας και της στρεψοδικίας που χαρακτηρίζει διαχρονικά την τουρκική ηγεσία.

Τα μηνύματα για τις τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό είναι συνεχή και ξεκάθαρα, όπως φαίνονται και από τα σημερινά δημοσιεύματα. Δυστυχώς ο κυπριακός λαός είναι υποχρεωμένος να πληροφορείται τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις από τις διαρροές στον Τύπο από τους κύκλους του προεδρικού.
Η Τουρκία επιμένει στην παραμονή των στρατευμάτων και μετά τη λύση και δεν συζητά την επιστροφή της Μόρφου.
Είναι επίσης ανησυχητικό ότι συνεχίζει να θέλει οι «ομόσπονδες πολιτείες» να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες με άλλα κράτη, αλλά και να υπάρχουν δύο κέντρα ελέγχου εναέριου χώρου για τις πτήσεις.
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είμαστε αντίθετοι στις παραπάνω απαιτήσεις της Τουρκίας και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ούτε να μπουν σε ένα παιγνίδι ΠΑΡΕ- ΔΩΣΕ.
Σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος της λύσης οι τράπεζες των κατεχομένων, όπως πληροφορείται το ΔΝΤ, έχουν πλήρη εξάρτηση από την οικονομία της Τουρκίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία.
Ήδη ορισμένοι συζητούν για νέο μνημόνιο. Εμείς απαντάμε ότι η Τουρκία που προκάλεσε με την εισβολή του 1974 την καταστροφή και τη διαίρεση, ευθύνεται για τις συνέπειες της και θα πρέπει να πληρώσει για ότι έκανε.

Και όλα αυτά, ενώ δεν έχουν μπει σε λεπτομέρειες οι συνομιλίες στις εγγυήσεις, ασφάλεια και περιουσιακό.