ΕΔΕΚ για Κυπριακό: Ο ΔΗΣΥ και το Προεδρικό παραπλανούσαν για την επιστροφή της Αμμοχώστου

ΕΔΕΚ για Κυπριακό: Ο ΔΗΣΥ και το Προεδρικό παραπλανούσαν για την επιστροφή της Αμμοχώστου

Σε ανακοίνωση τύπου η ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και σχολίασε τόσο την επιστροφή της Αμμοχώστου όσο και το θέμα των εγγυήσεων.

Διαβάστε αυτούσιες τις ανακοινώσεις τύπου

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για δεκαετίες ολόκληρες παραπλανούσε τους κατοίκους της Αμμοχώστου για το δήθεν ενδιαφέρον της για την άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί και από τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφτεί και ότι η προσπάθεια του Προέδρου και της Κυβέρνηση στο πλαίσιο των συζητήσεων για λύση του Κυπριακού, επικεντρώνεται στην απόδοση της πόλης όχι κατά προτεραιότητα αλλά με την επίλυση του Κυπριακού και την κατάληξη σε τελική συμφωνία.

Αναμένουμε να μας εξηγήσουν τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειές τους.

Εγγυήσεις

Οι εγγυήσεις να μην αποτελέσουν «δούρειο ίππο» κακής λύσης στο Κυπριακό

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό το θέμα των εγγυήσεων σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού. Είναι γεγονός ότι οι εγγυήσεις είναι κεφαλαιώδες ζήτημα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας. Όμως την ίδια στιγμή εάν το συγκεκριμένο θέμα δεν τύχει σωστού και επιδέξιου χειρισμού μπορεί να αποτελέσει «δούρειο ίππο» κακής λύσης στο Κυπριακό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρά τη σοβαρότητα του κεφαλαίου αυτού είναι σημαντικό να μην αποτελέσει το μοναδικό καταλύτη της λύσης. Δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί εγγυήσεις όπως αυτές που διεκδικεί η Τουρκία, είναι πιθανό η Τουρκία να τις αποποιηθεί από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στα συνιστάμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα της παρέχουν δυνατότητες άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στη λειτουργία του κυπριακού κράτους.

Σε αυτή την περίπτωση, η απόσυρση του ενδιαφέροντος για εγγυήσεις ενδεχομένως να θεωρηθεί ως σημαντική επιτυχία για τη δική μας πλευρά. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που θα γίνει θα είναι η υιοθέτηση μιας κακής, μη λειτουργικής και αντιδημοκρατικής λύσης.

Η Τουρκία με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της όπως αυτή έχει εκδηλωθεί στη Συρία, στο Ιράκ αλλά και στη Βοσνία, αποδεικνύει πως δεν χρειάζεται εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα για να προχωρήσει είτε σε στρατιωτικές επεμβάσεις και δραστηριότητες, είτε σε πολιτικές σε βάρος άλλων χωρών.

Γι αυτό και η ΕΔΕΚ επιμένει ότι το πλέον σημαντικό κεφάλαιο στη λύση του Κυπριακού είναι η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό και κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, την αποφυγή του γεωγραφικού διαχωρισμού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.