Πυρά κομμάτων για συνάντηση Ακιντζί - Ερντογάν: Υποκλίνεται στις εντολές της Άγκυρας

Πυρά κομμάτων για συνάντηση Ακιντζί - Ερντογάν: Υποκλίνεται στις εντολές της Άγκυρας

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους σχολιάζουν τη συνάντηση Ερντογάν - Ακιντζί.

Η πλειοψηφία των κομμάτων εξαπολύει πυρά κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη, αφού τον κατηγορούν ότι «έπιασε γραμμή από την Άγκυρα για το Κυπριακό.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, πριν την αναχώρηση του για την Τουρκία και μετά τη συνάντηση του με τον τούρκο Πρόεδρο, πυροδοτούν ακόμα και το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που κάποιοι φρόντισαν εδώ και καιρό να καλλιεργηθεί.

Οι απαράδεκτες εμμονές του Ακκιντζί στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και σε χρονοδιάγραμμα συμφωνίας στο κυπριακό, το οποίο συνδυάζεται από τον κατοχικό ηγέτη, με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, αποτελούν την απόδειξη της πλήρους ταύτισης του με τις τουρκικές επιδιώξεις.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί, με την πολιτική του, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση:

• Θα καθιστά όμηρο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
• Θα προνοεί τη συνέχιση του αναχρονιστικού και επικίνδυνου θεσμού των τουρκικών εγγυήσεων και θα νομιμοποιεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΜΕΣΑ τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων

Η συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι αυτός που καθορίζει τη γραμμή στο Κυπριακό δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι αλλά η Άγκυρα για αυτό και έγινε ενόψει των επικείμενων συνομιλιών και συναντήσεων του Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και ενδεχομένως και στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων την κατοχυρώνει απόλυτα η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των Διακηρύξεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λύσης.

Η ανακοίνωση Συμμαχίας Πολιτών

Η συνάντηση Ερντογάν-Ακιντζί επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τον ρόλο εντολοδόχου που διατηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος στο κ. Ακιντζί.

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι Τούρκοι στην προσπάθεια τους για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτροπή των ενεργειακών σχεδιασμών στην ΑΟΖ μας.

Διατηρώντας την αδιάλλακτη και αλαζονική τους στάση επιμένουν σε μια «λύση» τουρκικών προδιαγραφών εντός του 2016 προτείνοντας μας να λειτουργήσουμε ως άλλοι αυτόχειρες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό δεν δείχνουν την παραμικρή θέληση για υποχωρήσεις και επιδιώκουν για ακόμα μια φορά να ρίξουν το βάρος της ευθύνης στις πλάτες μας.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε συστηματικά υπογραμμίσει ότι πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι ο έλεγχος όλης της Κύπρου και αυτό μπορεί να το επιδιώξει, είτε με την πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας, είτε «βελούδινα» με έναν συνεταιρισμό που θα οδηγεί σε μια ΔΔΟ που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς.

Μόνο με ρεαλιστική προσέγγιση και αναδιαμόρφωση της εθνικής μας πολιτικής μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διεκδικητική-αντικατοχική στρατηγική που θα επιφέρει μεγάλο κόστος στην Τουρκία και θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών

Παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν πολύ να κρύψουν την πραγματική τους έγνοια πίσω από τις συνήθεις «ειρηνοφανείς» δηλώσεις για λύση στο Κυπριακό μέσα στο 2016, οι Ερντογάν και Ακιντζί έστειλαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει στον τρίτο κύκλο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προφανώς πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσουν ώστε να αποτραπεί -πάλι- το γεωτρητικό πρόγραμμα της Kυπριακής Δημοκρατίας κι αν τούτο δεν επιτευχθεί, τα μέτρα αντίδρασης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Το ζήτημα είναι ποια είναι η αντίστοιχη προετοιμασία της κυπριακής κυβέρνησης και των συμμάχων μας με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.

Εκτός των δηλώσεων του κ. Ακιντζί στην Τουρκία για το φυσικό αέριο είχαμε και την... πυθιακή αναφορά του Ερντογάν για "πρόγραμμα εργασίας περιφερειακών διαστάσεων που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα", που θα προκύψει με τη λύση του Κυπριακού - όπως βέβαια την εννοεί ο ίδιος ο Ερντογάν και η Τουρκία.

Την ίδια ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν ότι εργάζονται για ένα σύστημα εγγυήσεων που να εμπλέκεται ο διεθνής οργανισμός και προετοιμάζονται για την λύση του Κυπριακού, ο Ερντογάν μιλά για νέο συνεταιρισμό, για πολιτική ισότητα, δικαιώματα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική και να αφήσει τον κυπριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Έχει τα δικά του "σχέδια εργασίας" για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, περιοχή που θεωρεί μέρος του "ζωτικού χώρου" της νεοθωμανικής Τουρκίας.

Ως λαός και ως πολιτική ηγεσία πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δηλώσουμε υποταγή στον νεοσουλτάνο Ερντογάν ή θα διεκδικήσουμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας, ενεργοποιώντας συμμαχίες και αξιοποιώντας τα εμπλεκόμενα συμφέροντα.

Η ανακοίνωση ΕΛΑΜ

Ο Ερντογάν με συνοπτικές διαδικασίες κάλεσε τον Μουσταφά, για να δώσει εντολές και ο τελευταίος να εκτελέσει κατά γράμμα τα σχέδια, για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία ενός συνεταιρισμού, όπως οι ίδιοι ανέφεραν. Για να υπάρξει όμως συνεταιρισμός, πρέπει να υπάρξουν δύο αναγνωρισμένα κράτη!
Μάλιστα δεν δίστασε για πολλοστή φορά, ο «φίλος» και «συντοπίτης» της Κυβέρνησης, Μουσταφά, να απειλήσει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε το Φυσικό Αέριο για να μην αποτελέσει αιτία έντασης. Υπενθύμισε δε, ότι το θέμα της παροχής ασφάλειας από την Τουρκία, να παραμείνουν δηλαδή τα επεμβατικά δικαιώματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, απαιτώντας με απλά λόγια η Τουρκία να έχει το δικαίωμα να πράξει όσα και το ’74, αλλά όσα και τελευταία με το «Μπαρμπαρός».

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διερωτόμαστε αν η Κυβέρνηση θα ονομάσει συγκλίσεις και πάλι τις νέες προκλητικές δηλώσεις.

Δυστυχώς ούτε το ψευδοκράτος, ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε και εμείς βάζουμε μυαλό. Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει επιτέλους γραμμή στο Κυπριακό και να κατανοήσει ότι με «καλοπιάσματα», το αδηφάγο τέρας δεν εξημερώνεται.