Συνομιλίες Κυπριακό: Σκηνικό τελικής ευθείας;

Συνομιλίες Κυπριακό: Σκηνικό τελικής ευθείας;

Κομβικής σημασίας θα είναι οι επόμενες έξι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Από το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα, τα οποία έχουν εν πολλοίς περιγραφή από τους πρωταγωνιστές.

Εάν υπάρξει πρόοδος στιςε συζητήσεις, τότε στις 14 Σεπτεμβρίου, στην τελευταία συνάντηση της νέας φάσης, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αν και είναι νωρίς να αναφερθεί κανείς στο χαρακτήρα που θα έχει το ανακοινωθέν, ωστόσο, κάποιες ιδέες υπάρχουν.

Συνέχεια του κοινού ανακοινωθέντος θα είναι η τριμερής συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μετά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, το Σεπτέμβριο. Το σενάριο της τριμερούς έθεσαν από τις αρχές Ιουλίου τα Ηνωμένα Έθνη και τότε η Λευκωσία αντέδρασε.

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Ακιντζί ενώ χθες ο Πρόεδρος άφησε ανοικτό παράθυρο για πραγματοποίηση τριμερούς υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος. Το ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης ( εγγυήτριες και δυο κοινότητες), επανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και χθες.

Είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά μετά την τριμερή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα ακολουθήσει η σύναξη για τις εγγυήσεις. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο που ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε από τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων να είναι έτοιμοι να το συνοδεύσουν εάν προκύψει στη Νέα Υόρκη ένα «νέο Μπούργκερνστοκ» ,όπως το 2004.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος