Δηλώσεις Μπουρτζιού και Οζγκιουργκιούν για το Κυπριακό

 Δηλώσεις Μπουρτζιού και Οζγκιουργκιούν για το Κυπριακό

Θέματα στα οποία δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία θα συζητήσουν οι ηγέτες στην παρούσα φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, που άρχισε προχθές και θα συνεχισθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα εντατικοποίησουν τη συζήτηση στα τέσσερα κεφάλαια, ΕΕ, Οικονομία, Περιουσιακό και Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας. Τα κεφάλαια του Εδαφικού και Ασφάλειας - Εγγυήσεων θα συζητηθούν μόνο στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών, χωρίς να τεθούν επί τάπητος ονομασίες, χάρτες και ποσοστά, σημείωσε.

Το Εδαφικό, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, θα συζητηθεί με μια διαφορετική μορφή στην τελευταία φάση των συνομιλιών, κάτι που είχε διευκρινίσει προηγουμένως η τ/κ πλευρά, ενώ η Ασφάλεια και Εγγυήσεις θα ολοκληρωθεί στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως υποστήριξε.

Στο αίτημα για συμπερίληψη εκπροσώπου της “κυβέρνησης” στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα επανήλθε ο “πρωθυπουργός” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος μιλώντας χθες σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν απάντηση από τον Μουσταφά Ακιντζί σε αυτό τους το αίτημα.

Οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο, στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα βρίσκονται εκπρόσωποι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΡΤΚ, καθώς και εκπρόσωποι μη «κοινοβουλευτικών κομμάτων», αλλά οι δύο “κυβερνητικοί” εταίροι ΚΕΕ και ΔΚ αναγκάζονται να αναζητούν τα πρακτικά για να ενημερωθούν για τις διαπραγματεύσεις.

Κάποια πράγματα τα οποία φαίνονται απλά, η “κυβέρνηση” τα θεωρεί πολύ σημαντικά και αισθάνεται ανησυχία επειδή τα μαθαίνει πολύ αργά, πρόσθεσε, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα πως σε μια πιθανή λύση, οι αποφάσεις στη Βουλή θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι θα περνούν μόνο οι αποφάσεις που θέλουν οι Ε/κ.

Για τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη, όπως ήταν και η πρόσφατη επιθυμία του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε πως εάν όλα διευθετηθούν και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί μια πενταμερής διάσκεψη σχετικά με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, τότε φυσικά και θα μεταβεί.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ίδιος, το κόμμα του (ΚΕΕ) και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” Σερντάρ Ντενκτάς θέτουν εμπόδια στη λύση του Κυπριακού, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι οι μόνοι που θέτουν συνεχώς εμπόδια στο Κυπριακό είναι οι Ε/κ, οι οποίοι απέρριψαν όλα τα σχέδια λύσης μέχρι σήμερα.

Για το θέμα της Μόρφου, ο Οζγκιουργκιούν είπε ότι μετά το σχέδιο Ανάν άλλαξαν πολλά πράγματα και έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις, τονίζοντας πως η Μόρφου δεν αποτελεί θέμα για παζάρεμα ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί καν.