Πράσινο φως στην προκήρυξη προσφορών για γήπεδο Λεμεσού

Πράσινο φως στην προκήρυξη προσφορών για γήπεδο Λεμεσού

Το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες για την προκήρυξη προσφορών αναφορικά με τη δημιουργία του γηπέδου της Λεμεσού, άναψε σήμερα το Προεδρικό προς τον ΚΟΑ και τα τρία μεγάλα Σωματεία της πόλης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης της απόφασης για τη δημιουργία κοινού γηπέδου των τριών Σωματείων, του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και του Άρη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ορθές διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, για αυτό και οι προετοιμασίες για το γήπεδο έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίστηκε.

Από την πλευρά τους τα Σωματεία εξέφρασαν την ελπίδα να βγουν οι προσφορές μέχρι τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του στα τέλη του 2018 ή αρχές του 2019.

Παρόντες στη σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Λογίστρια, καθώς και οι Πρόεδροι του ΚΟΑ και των τριών Σωματείων της Λεμεσού.

«Σήμερα δόθηκε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει ο ΚΟΑ σε συνεργασία με τα τρία Σωματεία, σε όλες εκείνες τις νόμιμες διαδικασίες όπως προβλέπονται από τους νόμους και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ για να βγουν σε προσφορές για τη δημιουργία του γηπέδου» είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο» και ότι μπορούμε να «το θεωρήσουμε ως την αρχή για τη δημιουργία του γηπέδου».

Χρειάζεται χρόνος, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν και ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει η τελική διαπραγμάτευση με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει επιλεγεί για να δανειοδοτήσει το έργο.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος του έργου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα εξαρτηθεί και από τις προσφορές που θα υποβληθούν».

Όσον αφορά την επιβάρυνση του πολίτη, είπε ότι «υπάρχει η πολιτική του κράτους για τον Αθλητισμό, τον οποίο επιχορηγεί μέσω του ΚΟΑ» όπως συμβαίνει και με την Παιδεία και αλλού. Πρόσθεσε ότι εδώ και δεκαετίες ο ΚΟΑ βοηθά Σωματεία, κοινότητες και αθλητικές δραστηριότητες μέσω της αδειοδότησης και χρηματοδότησης της λειτουργίας χώρων άθλησης και γηπέδων και ότι το έργο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά την επιπρόσθετη συνεισφορά του ΚΟΑ, είπε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από το ύψος του δανείου και από το τελικό κόστος του έργου.

Σε άλλη ερώτηση, για τους αγώνες που θα διεξάγονται όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μια από τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ήταν διότι ξανασχεδιάστηκε το γήπεδο με τέτοιο τρόπο ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις της UEFA για τη διεξαγωγή αγώνων, εκτός τελικού Champions League». Οι αγώνες όλων των άλλων βαθμίδων μπορούν να γίνουν, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΛ Ανδρέας Σοφοκλέους είπε ότι η Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό για τη δημιουργία του έργου, ενώ χαρακτήρισε τις όποιες καθυστερήσεις λογικές, λόγω των διαδικασιών. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στα Σωματεία και στον ΚΟΑ να κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν οι προσφορές πριν το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Νίκος Κίρζης είπε ότι σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις και εμπόδια, που είναι φυσιολογικά για ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς. Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και τη θέληση του Προέδρου Αναστασιάδη να γίνει το έργο και ευχήθηκε τα όποια εμπόδια να υπερπηδηθούν και να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία των προσφορών.

Επιθυμία των Σωματείων είναι να ολοκληρωθεί το γήπεδο το 2018, είπε ο κ. Κίρζης για να προσθέσει ότι «ευελπιστούμε ότι θα είναι [έτοιμο] τέλος του 2018 ή αρχές του 2019, αν πάνε όλα βάσει προγράμματος».