Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Κυπριακού: Τι συζητείται και πότε θα γίνει το δημοψήφισμα;

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Κυπριακού: Τι συζητείται και πότε θα γίνει το δημοψήφισμα;

Ύψιστης σημασίας χαρακτηρίζονται οι εξελισσόμενες διεργασίες για το εθνικό μας θέμα, μια κινητικότητα και ένα πλαίσιο λύσης ασφυκτικά οριοθετημένο και άρτια δουλεμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως από τους Αμερικανούς, ώστε Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί να δώσουν τα χέρια και να μην υπάρχουν οι «δυσάρεστες» εκπλήξεις στις συνομιλίες, όπως έγινε το 1992 με τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, με τις συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς το’93 και με το Σχέδιο Ανάν, το 2004. Ο μοναδικός απρόβλεπτος παράγοντας, φαντάζει να είναι ΜΟΝΟ οι ψηφοφόροι των δύο κοινοτήτων, αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν το νέο σχέδιο λύσης, στο δημοψήφισμα που έπεται.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Παρουσιάζουμε τις ημερομηνίες «κλειδιά» των εξελίξεων

Τα τελευταία Τετ α Τετ

Αύριο Τρίτη στις 6 του μήνα μεθαύριο Τετάρτη στις 7 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου έχουν οριστεί οι τελευταίες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, αποφασίζοντας για αυτές τις συνομιλίες, τη « σιωπή ασυρμάτου», υπό το φόβο των διαρροών.

Τι συζητούν

Τα μεγάλα αγκάθια όπως είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού.
Όσον αφορά την « ασφάλεια» φαίνεται να υπάρχει καταρχήν συμφωνία, η οποία στηρίζεται στην ύπαρξη διεθνούς αστυφυλακής και χωροφυλακής. Ενώ για το εδαφικό η « Μόρφου» και η τύχη της, γίνεται το επίμαχο μπρα-ντε- φερ, αυτού του κεφαλαίου, με την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαμηνύει πως συζητά μόνο την επιστροφή των Βαρωσίων, ενώ για την επιστροφή της Μόρφου, θα πρέπει να δοθούν άλλου είδους ανταλλάγματα, σε πολιτικό επίπεδο, άλλωστε εξακολουθεί να υπάρχει ανοιχτό το θέμα της διακυβέρνησης . Ο Μουσταφά Ακιντζί διέψευσε τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι τέθηκε την Παρασκευή ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εγγυήσεων.

Τα πρακτικά στα χέρια των κομμάτων

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων, θα μπορούν να μελετήσουν τα πρακτικά των προηγούμενων συναντήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον όρο, του εμπάργκο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, μετά τις κατηγορίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης για συσκότιση, στο τι συζητείται και τι έχει μέχρι τώρα συμφωνηθεί.

Μέρα ορόσημο
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου για να συνυπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν που θα επιβεβαιώνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να παραπέμπουν τα άλυτα ζητήματα σε μία ή δύο διασκέψεις, παρουσία και τρίτων.

Τριμερής στη Νέα Υόρκη

Η τριμερής θεωρείται σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά, διεμήνυσε πως μόνο εάν υπάρχει πρόοδος, θα επιδιωχθεί. Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για ουσιώδεις θετικές αλλαγές που έχουν τώρα συμφωνηθεί, σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν( κατοχύρωση τεσσάρων ελευθεριών, τερματισμός εποικισμού, σεβασμό στους ιδιοκτήτες περιουσιών κ.α) επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη.
Η τριμερής θα γίνει υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και θα συζητηθούν τα δύσκολα θέματα, χωρίς να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για επίλυση τους, σε αυτή τη συνάντηση.

Όλα για όλα στην Πενταμερή

Η σύγκλυση πενταμερούς διάσκεψης, τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου( και αυτή στη Νέα Υόρκη), τέθηκε αρχικά σαν πρόταση από τους τουρκοκύπριους, αντέδρασε σε αυτό το ενδεχόμενο η δική μας πλευρά, αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι επιθυμία και όσων κινούν τα νήματα της διαδικασίας.
Θα συμμετέχουν σε αυτήν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ηνωμένα Έθνη, Ελλάδα και Τουρκία και εκεί θα «κλείσουν» όλα τα ανοιχτά θέματα.
Η ανεπίσημη συνάντηση στις 28 Αυγούστου στην Κρήτη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θεωρήθηκε ως προετοιμασία της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη μεταξύ τους καλοκαιρινή συνάντηση.

Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα

Η κυπριακή κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει πως αν η πενταμερής διάσκεψη καταλήξει σε οριστική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, τότε το δημοψήφισμα θα οριστεί είτε πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων του 2017, που είναι στις 16 Απριλίου, είτε αμέσως μετά, μέχρι αρχές Μαΐου. Όμως, το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού δεν πρέπει να αποκλειστεί, έτσι ώστε να πιαστεί απροετοίμαστο το μέτωπο που θα πάει κόντρα στη λύση, με το δημοψήφισμα να γίνεται τον Δεκέμβριο του ’16.