Οικολόγοι για επιτροπή Κυπριακού: Τι φοβούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;

Οικολόγοι για επιτροπή Κυπριακού: Τι φοβούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;

«Τι φοβούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και αρνούνται την επιτροπή Κυπριακού της Βουλής », διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση των Οικολόγων: 

Τι φοβούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και αρνούνται την επιτροπή Κυπριακού της Βουλής και τον δια νόμου απόρριψη των τουρκικών εγγυήσεων ;

Ερωτηματικά προκύπτουν από την άρνηση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στην πρόταση για τη δημιουργία επιτροπής Κυπριακού στη Βουλή και να αποφασιστεί δια νόμου η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων και η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο.

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί αρνούνται να δεσμευτούν για τις εγγυήσεις. Ίσως γιατί είναι έτοιμες αυτές οι ηγεσίες να δεχτούν πιθανή λύση, στη παρουσία τουρκικού ή ξένου στρατού;

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι πρέπει η Βουλή να αποφασίσει την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και να στείλει ένα μήνυμα ότι το θέμα των ξένων εγγυήσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει υποστηρικτικό εργαλείο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η πλειοψηφία κομμάτων δείχνει να συμφωνεί εκτός από εκείνα που στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι έτοιμα να δεχτούν ξένες εγγυήσεις.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα διευκολυνθεί και θα κρατήσει σταθερή θέση για το θέμα των ξένων εγγυήσεων, εάν βέβαια είναι όντως διατεθειμένος να παλέψει το θέμα των εγγυήσεων.

Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στις συνομιλίες και αυτό διότι φαίνεται να έχει επέλθει ρήγμα στην διαπραγματευτική ομάδα που είχε ως αποτέλεσμα την διαφωνία του κ. Πολυβίου, και την πιθανή παραίτηση του.

Με αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι εξυπηρετείται το σχέδιο των Τούρκων για να πάνε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε μια πενταμερή διάσκεψη που θα εξελιχθεί σε παζάρι.

Οι Τούρκοι δεν συζητούν επί της ουσίας τα κρίσιμα ζητήματα και στέλνουν...τη μπάλα στην εξέδρα των επισήμων, θέλοντας όλα να κριθούν στη ρουλέτα των πέναλτι, που όπως όλα δείχνουν θα θυμίζει η πενταμερής ή πολυμερής διάσκεψη όπως τη βάφτισε ο κ. Αναστασιάδης.