ΕΔΕΚ για ΓΕΣΥ: Να προχωρήσει η αυτονόμηση και η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΕΔΕΚ για ΓΕΣΥ: Να προχωρήσει η αυτονόμηση και η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ

Μετά από αίτημα του ΠΙΣ σήμερα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι «η σημερινή συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των νέων επαφών του ΠΙΣ με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων λόγω της επικείμενης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τομέα της υγείας και λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθούν εκείνοι οι μηχανισμοί ώστε να σωθεί ο τομέας της υγείας και να κρατηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε βιώσιμη τροχιά».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι «πέρα από την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τον τομέα της υγείας και τα προβλήματα που επικρατούν τα οποία θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας με τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στους ασθενείς, ο ΠΙΣ και η ΕΔΕΚ έχουν κοινή έγνοια στο πως θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Θα αγωνιστούμε γιατί ο δημόσιος τομέας υγείας πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί, να ανασυγκροτηθεί σε όλα τα επίπεδα, (διοικητικό, επιστημονικό, οικονομικό) προτού φτάσουμε στο σημείο της σωστής αυτονόμησης και της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ακόμη ότι «το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι καθολικό, οικονομικά βιώσιμο, να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας υγειούς δραστηριότητας ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς όφελος κυρίως των πολιτών και εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτό το οποίο τίθεται σήμερα υπό συζήτηση και είναι η βασική θέση της ΕΔΕΚ, όπως τη θέσαμε και κατά την τελευταία σύσκεψη στο προεδρικό και την οποία καταθέσαμε κατ’ επανάληψη και δημόσια, επειδή ακριβώς η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων είναι το κομβικό σημείο λειτουργίας ενός ΓεΣΥ, εάν αποτύχει η αυτονόμηση τότε καταρρέουν όλα. Γι’ αυτό και εισηγηθήκαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος πριν από την αυτονόμηση όπου με συγκριμένες δράσεις να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, να στελεχωθούν σωστά τα νοσοκομεία και εκείνα τα τμήματα του δημόσιου τομέα για να μπορούν κατά τρόπο ομοιόμορφο να καλύψουν τόσο τα αστικά κέντρα όσο και την ύπαιθρο.

Μετά από αυτό να προχωρήσει η αυτονόμηση και η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτή είναι η θέση μας. Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και επαφές διότι ο ΠΙΣ και η ΕΔΕΚ έχουμε τεράστιες ευθύνες. Ο μεν ΠΙΣ διότι εκπροσωπεί το ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το ΓεΣΥ, διότι χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει σχέδιο υγείας. Και η ΕΔΕΚ διότι ακριβώς επειδή είναι ο πατέρας του ΓΕΣΥ. Ήταν το πρώτο κόμμα που εισήγαγε την έννοια ΓεΣΥ από το 1969. Το πλαίσιο νόμου που ψηφίστηκε το 2001 ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ. Ως εκ τούτου έχουμε και οι δύο φορείς τεράστιες ευθύνες για να σπρώξουμε προς την ορθή κατεύθυνση την εφαρμογή του ΓεΣΥ».