Η «λυπητερή» της λύσης Κυπριακού: Το κόστος θα μας οδηγήσει και πάλι στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ;

Η «λυπητερή» της λύσης Κυπριακού: Το κόστος θα μας οδηγήσει και πάλι στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ;

Το κόστος της λύσης του κυπριακού, εμφανίζεται αραιά και που στην επικαιρότητα, εξαιτίας κυρίως των αχαρτογράφητων νερών στο οποίο πλέι το συγκεκριμένο θέμα, σε όλα τα σχέδια λύσης του κυπριακού, πόσο μάλλον τώρα, όπου τα δεδομένα είναι ακόμα πιο σύνθετα.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το κόστος της ενιαίας οικονομίας του συν-ομόσπονδου κράτους, θα ξεπεράσει τα 25 δις ευρώ( υπάρχουν οικονομολόγοι που ανεβάζουν το ποσό μέχρι και τα 33 δις ευρώ, βεβαίως υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν ανάπτυξη σε βάθος χρόνου), μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε ( για τα 25 δις) τον περασμένο Φεβρουάριο σε σεμινάρια του Ο.Η.Ε, από την Παγκόσμια Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, ίσως διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, για μία ακόμη φορά.

Ο παράγοντας που θα κρίνει το ύψος της « λυπητερής» για τους πολίτες των δύο κοινοτήτων, είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές, στα κεφάλαια "Περιουσιακό"-"Εδαφικό".
Η φόρμουλα που προωθείται περί « συναισθηματικών κριτηρίων» και διαφόρων επιλογών (αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή), δεν φαίνεται-θεωρητικά τουλάχιστον- να αμβλύνει τον υπαρκτό βραχνά.

Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: Όσο λιγότερους περιορισμούς θέτει η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην επιστροφή των περιουσιών και όσο μεγαλύτερος αριθμός ελληνοκυπρίων επιστρέψει στις οικίες του, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα είναι λιγότερες οι αποζημιώσεις, άρα και το κόστος της λύσης.
Τα κόμματα που ενισχύουν τις νέες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, συμφωνούν, πως με την επιστροφή εδαφών στους ελληνοκυπρίους και την μετεγκατάσταση 100 χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα χρήματα που θα χρειαστεί το νέο κράτος, για να βάλει μπροστά τη μηχανή, δεν θα υπερβαίνουν τα 15 δις ευρώ. Και πάλι, αυτά τα χρήματα, ποιος θα μας τα δανείσει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δίνει μόνο τεχνοκρατική βοήθεια και όχι ρευστό, το Δ.Ν.Τ σίγουρα είναι πρόθυμο, αλλά αντιδρά το ΑΚΕΛ, για ένα νέο σκληρό μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύει την ένεση ρευστότητας, ενώ μέχρι να μπουν και εάν θα μπουν χρήματα από τον τεράστιο υδάτινο πλούτο της νήσου, είναι σίγουρα μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Όμως, « λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο». Η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, επιβεβαίωσε το ακριβώς αντίθετο. Οι τουρκοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν εδάφη και δει τη « Μόρφου», δίνοντας βεβαίως άλλου είδους ανταλλάγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά , κυρίως στο κεφάλαιο των εγγυήσεων.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ευοίωνα τα σημάδια, μιας λύσης οικονομικά υποφερτής.... με γνωστό σε όλους μαςς τον χρηματοδότη της.