Συνομιλίες Κυπριακό: Σε κλίμα έντασης στο εσωτερικό πραγματοποιείται η 8η συνάντηση ηγετών

Συνομιλίες Κυπριακό: Σε κλίμα έντασης στο εσωτερικό πραγματοποιείται η 8η συνάντηση ηγετών

Σε κλίμα έντασης στο εσωτερικό μέτωπο, πραγματοποιείται σήμερα η τελευταία από τις οκτώ συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζί, στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική λόγω των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου, το οποίο θα είναι σύντομο και δεν θα περιέχει λεπτομέρειες για τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί.

Στην ουσία, θα γίνεται αποτίμηση της έως τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνεται και αναφορά πώς προχωρεί η διαδικασία, με έμφαση την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί θα αρχίσει στις δέκα το πρωί, ενώ το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Πριν από τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξη χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις επαφές του στην Αθήνα, ο κύριος Αίντα δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα εκδόσουν σήμερα κοινή δήλωση για την πορεία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, ούτε για διακήρυξη.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαιτησίας εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και έμπνευσης και οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

Ο κύριος Αϊντα δήλωσε επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους, αν και φιλόδοξη, είναι εφικτή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία, για να γεφυρωθούν τα κενά.

Σε ερώτηση ποιό είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού, είπε πως τα ζητήματα της διακυβέρνησης, της περιουσίας και της ασφάλειας είναι πολύ δύσκολα.Επισήμανε παράλληλα ότι έχουν ξεπερασθεί πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα, όπως εκείνο της σύνθεσης του πληθυσμού.

Πηγή: ΡΙΚ