Συνάντηση με Υπουργό Εργασίας για ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων, ζητά η ΕΚΥΣΥ

Συνάντηση με Υπουργό Εργασίας για ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων, ζητά η ΕΚΥΣΥ

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ζητά η Ένωση Κύπριων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) για τα νέα κριτήρια που αποφασίστηκαν σε σχέση με την αξιολόγηση των αναγκών φροντίδας ηλικιωμένων, με αφορμή συγκεκριμένη περίπτωση 92χρονης.

«Είναι πάρα πολλά τα παράπονα που έχουμε από το γεγονός ότι έχει μειωθεί το ποσό που παραχωρείται για φροντίδα, είτε απευθείας στα άτομα που δικαιούνται κατ’ οίκον φροντίδα είτε για τα άτομα που μένουν στις λέσχες ηλικιωμένων (γηροκομεία)», αναφέρει στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ.

Προστίθεται ότι «αφορμή για την επιστολή της ΕΚΥΣΥ αποτελεί η περίπτωση 92χρονης ηλικιωμένης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται καθημερινά φροντίδα».

«Η εν λόγω ηλικιωμένη έχει μέχρι σήμερα αποστείλει έξι επιστολές συνολικά στην Υπουργό Εργασίας αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση, αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας και έχει υποβάλει αίτημα για βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας για παροχή κατ’ οίκον φροντίδας σε καθημερινή βάση», αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, προστίθεται, «παρά τις επιστολές και τις εκκλήσεις της 92χρονης, η παρεχόμενη φροντίδα που λάμβανε μειώθηκε από πενθήμερη σε τριήμερη, ενώ το Γραφείο Ευημερίας την ειδοποίησε πως θα περικόψει πλήρως την κατ’ οίκον φροντίδα και θα την αναλάβει ιδιώτης με κόστος 10 ευρώ την ώρα (40 ώρες Χ 10 ευρώ=400 ευρώ) και θα της προφέρουν 191 ευρώ».

Σύμφωνα με την ΕΚΥΣΥ, «η πιο πάνω πρόταση του Γραφείου Ευημερίας όχι μόνο δεν αποτελεί βελτίωση της παρεχόμενης κατ’ οίκον φροντίδας, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αποτελεί ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση σε βάρος των ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα υγείας».