Οικολόγοι για παράσταση στην Αμμόχωστο: Λανθασμένη πολιτική πράξη η παράσταση

Οικολόγοι για παράσταση στην Αμμόχωστο: Λανθασμένη πολιτική πράξη η παράσταση

Λανθασμένη πολιτική πράξη η παράσταση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τα κρατικά θέατρα Κύπρου και Ελλάδας.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είχαμε τονίσει από την αρχή ότι η επιλογή του χρόνου και του τρόπου για την παράσταση της "Αντιγόνης" στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας ήταν άστοχη, αφού διανύουμε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο στο Κυπριακό και κάθε κίνηση πρέπει να μελετάται προσεκτικά και πάντα με βάση το κατάλληλο πολιτικό σκεπτικό.

Ο ίδιος ο Σοφοκλής αυτό μας λέει με την "Αντιγόνη" του. Ο άρχοντας Κρέοντας αποφασίζει με βάση το συναίσθημα και την αλαζονεία της εξουσίας αγνοώντας της πανάρχαιους νόμους και την ηθική. Η Αντιγόνη επικαλείται τους νόμους και τη λογική για να θάψει το νεκρό αντάρτη αδελφό της.

Παράλληλα θα έπρεπε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι τέθηκαν υπό την άδεια των κατοχικών αρχών.

Δεν έχουμε ένσταση στις θεατρικές παραστάσεις και τις καλλιτεχνικές συνεργασίες με τουρκοκυπριακά σχήματα - άλλωστε τέτοιες παραστάσεις έγιναν πολλές στο παρελθόν - αλλά μόνο αδαείς δεν μπορούν να καταλάβουν την πολιτική σημασία που έχει το γεγονός ότι κρατικά θέατρα της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αδειοδοτηθεί για αυτή την παράσταση από το κατοχικό καθεστώς.

Θα έπρεπε οι φορείς δύο κυρίαρχων κρατών να σκεφτούν πιο σοβαρά ότι αναγνώρισαν τις κατοχικές αρχές σε μία περίοδο, όπου η τουρκική αδιαλλαξία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σίγουρα οι τέχνη δεν έχει σύνορα και φραγμούς, αλλά έχει ευαισθησίες και ακολουθεί τους νόμους της λογικής. Οι ευαισθησίες δεν θα έπρεπε να αφήσουν τους συντελεστές της παράστασης να επιλέξουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο για την παράσταση.