Εκκληση Βουλής προς Γάλλους Γερουσιαστές για προώθηση του θέματος αγνοουμένων

Εκκληση Βουλής προς Γάλλους Γερουσιαστές για προώθηση του θέματος αγνοουμένων

Έκκληση προς τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να παραδώσει στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενος (ΔΕΑ) όλα τα στοιχεία που διαθέτει, για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το θέμα των αγνοουμένων, απηύθυνε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων Σκεύη Κούτρα - Κουκουμά κατά τη διάρκεια συνάντησης της Επιτροπής με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία.

Την αντιπροσωπεία της ομάδας, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, αποτελούν ο Πρόεδρος της ΟΦ, Didier Marie και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, Simon Sutour. Από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής, Μαριέλλα Αριστείδου, Πανίκος Λεωνίδου και Άννα Θεολόγου.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Κουκουμά εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη συνάντηση, ως ευκαιρία για ενημέρωση της αντιπροσωπείας για ορισμένες από τις πλέον σημαντικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος με ανθρωπιστική κυρίως διάσταση. Αναφέρθηκε συνοπτικά στις κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και στο έργο που επιτελεί η ΔΕΑ. Απηύθυνε δε έκκληση στους Γάλλους γερουσιαστές για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να παραδώσει στη ΔΕΑ όλα τα στοιχεία που διαθέτει, για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το άκρως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

Οι Κύπριοι και Γάλλοι βουλευτές συζήτησαν εκτενώς, στη συνέχεια, το ζήτημα των εγκλωβισμένων. Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι εγκλωβισμένοι, με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει η Τουρκία και στοχεύει στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Οι κ.κ. Marie και Sutour υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων επί όλων των θεμάτων και εξέφρασαν με θέρμη τη στήριξή τους στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή.