ΔΗΣΥ για Κυπριακό: Η ουσία είναι η διαπραγμάτευση

ΔΗΣΥ για Κυπριακό: Η ουσία είναι η διαπραγμάτευση

Σε ανακοίνωση τύπου το ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η ουσία για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διαπραγμάτευση.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Θεωρούμε σημαντικό ότι στην παρούσα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων έχει καταρτισθεί μεθοδικά «ημερήσια διάταξη», με τρόπο που συμπεριλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά θέματα και εκείνα για τα οποία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στη δική μας πλευρά.
Αφού όμως και πάλι χρειάζεται, υπογραμμίζουμε ότι, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν έχει προκύψει ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτό κανενός είδους δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο ενός είδους «ημερήσια διάταξη», ένα «πλάνο διαλόγου». Είναι λοιπόν ανώφελο να ακούγονται και πάλι μεμψιμοιρίες γύρω από αυτό το θέμα. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε ότι η δική μας πλευρά ενδιαφέρεται για να βρίσκεται επί τάπητος στο πρόγραμμα και να γνωρίζουμε πότε και πώς θα συζητηθούν θέματα όπως το εδαφικό, και η ασφάλεια-εγγυήσεις.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αποφασίζει να βαφτίζει και να αποκαλεί αυτό το λογικό προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων ως «οδικό χάρτη», όπως θέλουν κάποιοι άλλοι, δεν είναι βέβαια θέμα ουσίας. Ενώ, αντίθετα από τους ισχυρισμούς του κ. Ν.Παπαδόπουλου, χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει άλλο από την ευχή αν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία και εντός του έτους.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σαφή τοποθέτηση του ιδίου ότι σκοπός είναι να σημειωθεί πρόοδος στα ζητήματα όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές και η συζήτηση να φτάσει οπωσδήποτε και στο εδαφικό το οποίο, όπως τόνισε, αναπόφευκτα θα συζητηθεί σε συνάρτηση με το «περιουσιακό».
Το κατά πόσον η συζήτηση αυτή θα γίνει στην Κύπρο ή αλλού -εάν συντρέχουν κάποιοι λόγοι γι’αυτό- είναι δευτερεύον. Η ουσία είναι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπάρξει πρόοδος πέραν από το σημείο όπου έχουμε φτάσει. Και ότι εφ’όσον διαπιστωθεί στα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια αρκετή πρόοδος για μια πλήρη και όχι «ενδιάμεση» συμφωνία, τότε να καταλήξει η διαπραγμάτευση στο καθοριστικό κεφάλαιο της ασφάλειας, στο πλαίσιο και μια πολυμερούς διάσκεψης.

Επομένως, ούτε λόγος για κάποια «τριμερή εκτός Κύπρου» έγινε, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. (χωρίς πάντως προηγουμένως να έχει βγάλει τα συμπεράσματα των κακών εκτιμήσεων του για την προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη) ούτε και υπάρχει τώρα θέμα «πενταμερούς", όπως προτιμά ο κ.Παπαδόπουλος να προσδιορίζει μια πολυμερή δεθνή διάσκεψη που θα χρειαστεί, εάν φτάσει η ώρα, για να τερματισθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Εξάλλου, και ο ισχυρισμός του προέδρου του ΔΗ.ΚΟ. ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποδεχθεί την επιβολή ενδιάμεσης λύσης η οποία ελλοχεύει σοβαρούες κινδύνους», είναι ακατανόητος αφού ο Πρόεδρος σαφώς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «ενδιάμεση συμφωνία», αλλά μόνο τελική συμφωνία κάτω από τους όρους που όλοι γνωρίζουμε και τους οποίους όλοι από χρόνια έχουμε συμφωνήσει.

Το κεντρικό ερώτημα στο εσωτερικό μέτωπο είναι, ακριβώς όπως το προσδιόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εάν συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για το διαιωνίσουμε». Η απάντηση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι συζητούμε για να το λύσουμε.

ΥΓ. Με την ευκαιρία χαιρετίζουμε τη δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είπε ότι «παρά τις επιμέρους διαφωνίες είτε σε θέματα ουσίας είτε σε θέματα διαδικασίας οφείλουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» -ανεξάρτητα από την αιτιολογία που ο ίδιος δίνει σε αυτή τη στήριξη.