Κομισιόν για θεωρήσεις διαβατηρίων: Πλάτες στην Άγκυρα και διπλό φάουλ στη Λευκωσία

Κομισιόν για θεωρήσεις διαβατηρίων: Πλάτες στην Άγκυρα και διπλό φάουλ στη Λευκωσία

Ράπισμα με φόντο το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εισπράττει η Λευκωσία από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια του οδικού χάρτη που αποτελεί προϋπόθεση για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Στο έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που υιοθετήθηκε από το Σώμα και στάλθηκε προς το Συμβούλιο και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Βρυξέλλες υποπίπτουν σε διπλό φάουλ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κριτήριο υπ' αριθμόν 44 που αφορά στη δικαστική συνεργασία της Τουρκίας σε ποινικές υποθέσεις με τη δικαστική εξουσία και τις εισαγγελικές Αρχές των κρατών-μελών, έχει εκπληρωθεί (fulfilled - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά).

Το έγγραφο της Κομισιόν θεωρεί το κριτήριο 44 ως να «έχει υλοποιηθεί», αν και παραδέχεται ότι η Τουρκία δεν το εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει...

Ωστόσο, στη συνέχεια η Κομισιόν αναφέρει: «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία δεν προσφέρει καμιά συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της για μη αναγνώριση». Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί πώς και γιατί η Κομισιόν θεωρεί ότι το εν λόγω κριτήριο έχει εκπληρωθεί εκ μέρους της Τουρκίας, αν και την ίδια ώρα καταγράφει ότι η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν υλοποιεί την εν λόγω υποχρέωσή της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν την αναγνωρίζει;

Το δεύτερο φάουλ της Κομισιόν αφορά στη «στωικότητα» με την οποία εισπράττει τη θέση της υποψήφιας Τουρκίας για μη αναγνώριση ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Το έγγραφο της Κομισιόν αρκείται απλώς να καταγράψει τη πολιτική της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως να πρόκειται για κάτι σύνηθες, που δεν συνεπάγεται καμιά επίπτωση για την υποψήφια χώρα. Άλλωστε, εάν υπήρχαν συνέπειες, η Κομισιόν δεν θα θεωρούσε ότι το κριτήριο 44 «έχει εκπληρωθεί».

Πηγή στην έδρα της ΕΕ ανέφερε στον «Φ» ότι «αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι η συμπεριφορά που υιοθετεί η Κομισιόν, καταγράφοντας απλώς την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κάτι εν πολλοίς κοινώς αποδεκτό στην Ε.Ε. Μήπως η Κομισιόν θα θεωρούσε ότι το κριτήριο 44 έχει υλοποιηθεί, εάν η Τουρκία δεν το εφάρμοζε έναντι της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας ή της Σλοβακίας, με την αιτιολογία ότι δεν τις αναγνωρίζει», διερωτήθηκε η ίδια πηγή, αφήνοντας αιχμές ότι «η Κομισιόν δεν υπολογίζει όσο οφείλει να υπολογίζει την Κυπριακή Δημοκρατία»...

Η προκλητικότητα της Κομισιόν συνεχίζεται και στο κριτήριο υπ' αριθμόν 47. Επίσης για την υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει δικαστική συνεργασία σε όλα τα κράτη-μέλη. Αυτή τη φορά όμως σε περιπτώσεις εκδόσεων υπόπτων προσώπων. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το κριτήριο 47 έχει εν μέρει υλοποιηθεί (partially fulfilled) από το καθεστώς Ερντογάν, αν και την ίδια ώρα επισημαίνει ότι υπάρχει «ένα βασικό πρόβλημα», σημειώνοντας και πάλι ότι «η Τουρκία δεν παράσχει καμιά συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της πολιτικής της για μη αναγνώριση».

Τόσο στην περίπτωση του κριτηρίου 44, όσο και στην περίπτωση του κριτηρίου 47, η Κομισιόν όφειλε να καταγράψει ξεκάθαρα ότι δεν έχουν εκπληρωθεί, καθώς η ίδια διαπιστώνει ότι η Τουρκία δεν τα εφαρμόζει έναντι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάλογη συμπεριφορά τηρεί η Κομισιόν και για το κριτήριο εφαρμογής από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών, έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στην περίπτωση αυτή, η Κομισιόν αποφεύγει να επισημάνει ότι η Τουρκία της έχει αποστείλει επιστολή, γνωστοποιώντας με κάθε επισημότητα την άρνησή της να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το έγγραφο εργασίας της Κομισιόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο αξιολόγησης των 72 κριτηρίων στις 4 Μαΐου και δεν έχει διαφοροποιηθεί μέχρι σήμερα, υπό το φως και της επικαιροποίησης των στοιχείων που έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της 28ης Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί το κριτήριο 44 ως να «έχει υλοποιηθεί», παρά τη διαπίστωσή της ότι η Τουρκία δεν το έχει εκπληρώσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της πολιτικής της για μη αναγνώριση.

Επισημαίνουμε ότι δύο μόλις μέρες μετά την αξιολόγηση της 4ης Μαΐου, στις 6 Μαΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (βλέπε άλλη στήλη), διατυπώνοντας έντονα παράπονα για τη στάση των Βρυξελλών και κυρίως για το γεγονός ότι εκλαμβάνουν ως να «έχει υλοποιηθεί» το κριτήριο υπ' αριθμόν 44 για τη συνεργασία της Τουρκίας με τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συνεργασία δεν υφίσταται στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες αργότερα, στην αξιολόγηση της 28ης Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία «έχει εκπληρώσει» το κριτήριο 44, αν και συνεχίζει να διαπιστώνει ότι δεν προσφέρει καμιά συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν την αναγνωρίζει.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, στην αξιολόγηση της 28ης Σεπτεμβρίου, θεωρεί, όπως και στην αξιολόγηση της 4ης Μαΐου, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση 7 εκ των 72 προαπαιτούμενων κριτηρίων του οδικού χάρτη της Τουρκίας, που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Πηγή: Φιλελεύθερος