Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου: Ολόκληρη η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης

Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου: Ολόκληρη η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης

H Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, το περιβάλλον, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο, είναι μεταξύ των θεμάτων, που θα απασχολήσουν την τέταρτη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής των τριών χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Στο Κάιρο μεταβαίνει αργά το απόγευμα της Δευτέρας, από την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν δύο Κοινές Δηλώσεις Προθέσεων, ανάμεσα στις τρεις χώρες, για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θαλάσσιων μεταφορών και κρουαζιέρων αναψυχής.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Μετά τη διμερή συνάντηση, οι τρεις ηγέτες θα φυτέψουν συνολικά τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που θα συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Στη συνέχεια, οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των τριών χωρών και μετά την Τριμερή Συνάντηση οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αναμένεται, επίσης, η έκδοση κοινής διακήρυξης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των τριών χωρών.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Σίσι προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα.

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εκ νέου διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που άπτονται, ανάμεσα σε άλλα, των περιφερειακών εξελίξεων, των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, της Ενέργειας και της Οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να υπογραφεί Συμφωνία για τις Αεροπορικές Μεταφορές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης.