Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τα νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τα νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει το προτεινόμενο πακέτο νομοσχεδίων και τροποποιητικών κανονισμών για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία και ευρύτερα, όπως εκφράστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου και αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της υλοποίησης της δέσμευσης για ενημέρωση των κομμάτων για το πακέτο των νομοσχεδίων και κατά την διάρκειά της έγινε μια εκτενής συζήτηση. Δήλωσε πως έγιναν οι επισημάνσεις των βασικών προνοιών των νομοσχεδίων αυτών, συζητήθηκαν και τα άλλα μέτρα που ήδη λαμβάνονται στην Αστυνομία, όπως τα μέτρα της εναλλαξιμότητας και των μεταθέσεων, ενώ ζητήθηκε από τον ΔΗΣΥ η υποστήριξη του για τα κριτήρια πρόσληψης των μελών της Αστυνομίας. Όπως είπε, έγινε μια σφαιρική ενημέρωση γύρω από όλα αυτά τα θέματα και η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά που αφορούν τα προτεινόμενα νομοσχέδια.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως μέσα από την ανάλυση που έγινε διαφάνηκε πως συμφωνούν με τον ΔΗΣΥ ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται στο σωστό δρόμο και στη σωστή κατεύθυνση. “Στοχεύουν από τη μια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς στην Αστυνομία και από την άλλη έρχονται να συμπληρώσουν κενά, τα οποία παρατηρούνται και τα οποία είναι αναγκαία να ρυθμιστούν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ευρύτερο πρόβλημα διαφθοράς που υπάρχει στον τόπο, αλλά και να μπορέσουμε να ερευνήσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό υποθέσεις, οι οποίες συνδέονται με οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες”, είπε, υπογραμμίζοντας πως τα νομοσχέδια θα συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην αντιμετώπιση και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε στη συνέχεια τον ΔΗΣΥ για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια του Υπουργείου και τη στήριξη των νομοσχεδίων, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα να ακούσουν την οποιαδήποτε εισήγηση που θα προκύψει από την μελέτη της αρμόδιας επιτροπής του ΔΗΣΥ. “Εκείνο το οποίο έχει δηλωθεί στη συνάντηση είναι η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας και των βασικών αρχών των νομοσχεδίων, όπως αυτά έχουν ρυθμιστεί”, δήλωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διαφθοράς μόνο με αποφασιστικά μέτρα θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις, διαφορετικά αν συνεχίσουμε τις τακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν με τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν κατά καιρούς, είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε αποφασιστικά πλήγματα σε αυτές τις νοοτροπίες. “Είναι δυστυχώς με αυτό τον τρόπο και με αυτού του είδους την αντιμετώπιση που μέχρι σήμερα τα ζητήματα αυτά δεν έχουν αντιμετωπιστεί κατά τρόπο αποφασιστικό”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε πως η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ άκουσε σήμερα τη δέσμη των νομοσχεδίων και των τροποποιητικών κανονισμών, τα οποία ως ένα πακέτο μέτρων στοχεύουν να δώσουν νομικά όπλα στην Αστυνομία για πάταξη της διαφθοράς και των αδικημάτων, όπως αυτά προβλέπονται στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, καθώς και άλλων κοινοτικών Νόμων και της υπάρχουσας κείμενης νομοθεσίας.

Οπως σημείωσε, οι βασικοί πυλώνες των 7 αυτών νομοσχεδίων και τροποποιητικών κανονισμών είναι ότι νομοθετείται πλέον και συστήνεται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας, ενώ ένας άλλος βασικός πυλώνας είναι και η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, κάτω από ασφαλιστικές δικλείδες και ιεραρχώντας τα θέματα εθνικής ασφάλειας όπως είναι τα θέματα τρομοκρατίας και του σοβαρού εγκλήματος.

Βασικά με τα προτεινόμενα νομοσχέδια, ισχυροποιείται το πλαίσιο προστασίας του απορρήτου της επικοινωνίας αν αναλογιστούμε το πώς σήμερα, δυστυχώς, το έγκλημα και η διαφθορά μετέρχονται ακριβώς αυτές τις συνταγματικές ασφαλιστικές δικλείδες για να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μετέρχονται εγκληματικής δραστηριότητας, είπε.