Εφιάλτης: Μάθετε τι πήραμε και τι δώσαμε στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις του κυπριακού

Εφιάλτης: Μάθετε τι πήραμε και τι δώσαμε στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις του κυπριακού

Ενώ το πολύπλοκο κουβάρι των διαπραγματεύσεων του κυπριακού, ήταν καλά τυλιγμένο και παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σταδιακά ξεκίνησε να ξετυλίγεται, από τους βασικούς διαπραγματευτές που έγιναν λαλίστατοί, αποκαλύπτοντας το πλαίσιο του συμβιβασμού για τους ελληνοκύπριους, που σίγουρα δεν μπορεί – ο συμβιβασμός αυτός- να χαρακτηριστεί έντιμος. Είναι ταπεινωτικός και όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν και μη λειτουργικός, ελλοχεύοντας ο κίνδυνος η Κύπρος να προτεκτοροποιηθεί από τις Η.Π.Α και κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά -εν καιρώ- η Τουρκία να έχει βάλει χέρι, σε ολόκληρο το νησί.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Η χθεσινή συνάντηση Αναστασιαδή-Ακιντζί θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία(90 χιλιάδες), αλλά κυρίως, για την έμμεση παραδοχή, πως υπήρχε και υπάρχει χρονοδιάγραμμα συμφωνίας ( το οποίο μετά βδελυγμίας αρνείται η κυβέρνησή μας).

Εδαφικό

Πήραμε: Την πόλη της Αμμοχώστου, ακατοίκητων περιοχών νεκρής ζώνης, κάποια σκάρτα για τους βρετανούς κομμάτια των Βάσεων( όπως μας υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον).

Δώσαμε: Το υπόλοιπο περίπου 30% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας: Το τι μέλλει γενέσθαι με τη Μόρφου. Εάν επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σίγουρα οι τουρκοκύπριοι θα αξιώσουν ισχυρά ανταλλάγματα στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Ακόμα και να περιλαμβάνεται, δεν θα επιστρέψουν στις εστίες τους, το 60% των προσφύγων, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, της κυπριακής κυβέρνησης.

Το εδαφικό θα συζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη, σύντομα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Περιουσιακό

Πήραμε: Την ελεύθερη εγκατάσταση σε ολόκληρο το νησί, την απόκτηση περιουσίας, το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
( Ισχύει και το αντίθετο για τους Τουρκοκύπριους και τους 90 χιλιάδες εποίκους, που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία), αλλά είναι δώρον άδωρον.

Δώσαμε: Τη διζωνικότητα και με το παραπάνω. Ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης στις χθεσινές του δηλώσεις, χαρακτήρισε «λεπτομέρειες» το εάν θα υπάρχουν περιορισμοί στο δικαίωμα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, με απλά λόγια γίνεται το θέλημα του Μουσταφά Ακιντζί, που ζητούσε από την αρχή αυτής της διαδικασίας, να διασφαλιστεί πως οι τουρκοκύπριοι στο δικό του συνιστών κρατίδιο, θα παραμείνουν εσαεί πλειοψηφία.

Ακόμα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας: Οι συζητήσεις για το δαιδαλώδες σύστημα των αποζημιώσεων, οι οποίες εάν υπάρχουν, θα είναι περιορισμένες, με άγνωστο ακόμα σε εμάς, το ποιος θα αποφασίζει για αυτές.

Ασφάλεια-Εγγυήσεις

Πήραμε: Μόνο υποσχέσεις των αμερικανών, για παρουσία διεθνούς αστυνομίας, χωροφυλάκων, μεταλλαγμένης ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα πρώτα χρόνια της συμφωνίας, με παρουσία και Τούρκων στρατιωτών.

Δώσαμε: Με τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε, χωρίς προαπαιτούμενα, δώσαμε τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά, να αξιώνει την παρουσία τουρκικής βάσης στην Κύπρο, ή ακόμα να προβάλλει τη θέση, πως χρειάζεται να είναι ο μόνιμος εγγυητής του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

ΑΟΖ

Η Τουρκία ζητάει να καθοριστεί εκ νέου η ΑΟΖ του κυπριακού κράτους και να καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα, στις επίμαχες περιοχές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ενιαία Κυβέρνηση- Το πιο δυσλειτουργικό σύστημα του κόσμου όλου

Η Τουρκία θα μπορούσε σταδιακά να απομακρύνει όχι πλήρως , αλλά ένα μέρος του στρατού της, εάν υιοθετηθεί η εκ’ περιτροπής προεδρεία, με τους τουρκοκύπριους να έχουν δικό τους πρόεδρο του ενιαίου κράτους, τα δύο από τα έξι χρόνια μιας προεδρικής θητείας. Αυτή είναι και η επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.
Έχει ήδη συμφωνηθεί, πως οι δύο κοινότητες θα μπορούν να συνάπτουν χώρια, εμπορικές και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες και οργανισμούς, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
Στην ενιαία κυβέρνηση θα υπάρχουν δύο βουλές( άνω και κάτω). Στην Άνω θα μετέχουν 40 βουλευτές, 20 από κάθε κοινότητα, θα ισχύει η απλή πλειοψηφία.
Στην Κάτω Βουλή, οι βουλευτές θα είναι 48 (36 ελληνοκύπριοι-12 τουρκοκύπριοι). Και εδώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, αρκεί να παρευρίσκονται το 25% των βουλευτών της κάθε κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας, εάν μια πλευρά θέλει να μπλοκάρει κάποιες αποφάσεις, απλούστατα δεν θα παρευρίσκονται οι βουλευτές της. Τότε θα αναλαμβάνει δράση, μια Επιτροπή μελών των 2 κοινοτήτων και θα χρησιμοποιείται ακόμα και η κλήρωση. Καμία απόφαση της Ενιαίας Κυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εάν δεν υπάρχει η έγκριση ενός τουρκοκύπριου υπουργού.