Νομική Υπηρεσία: Καθόλου κατάλληλη περίπτωση για παρέμβαση της ΚΔ η προσφυγή Ιωάννου στο ΕΔΑΔ

Νομική Υπηρεσία: Καθόλου κατάλληλη περίπτωση για παρέμβαση της ΚΔ η προσφυγή Ιωάννου στο ΕΔΑΔ

Η προσφυγή της Ανδριανής Ιωάννου στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας “δεν είναι καθόλου κατάλληλη περίπτωση κατά την οποία η Δημοκρατία θα έπρεπε να παρέμβει”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία.

Η κα. Ιωάννου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014 λόγω των καθυστερήσεων και της κωλυσιεργίας της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα στην οποία προσέφυγε το 2008 ζητώντας αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και για την αξία της περιουσίας.

Μιλώντας το πρωί σε διάσκεψη Τύπου, ο εκ των δικηγόρων της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης εξέφρασε τη λύπη και απογοήτευση της πελάτιδας του για την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη διαδικασία στο ΕΔΑΔ, προσθέτοντας ότι “η απουσία της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ όχι μόνο δεν βοηθά την Αιτήτρια αλλά είναι και μια νέα στάση, μετά από 25 χρόνια συνεχούς υποστήριξης των Κυπρίων πολιτών στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας”.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δημητριάδη, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι “δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας της προσφυγής της αιτήτριας ενώπιον του ΕΔΑΔ είμαστε υποχρεωμένοι να αποφύγουμε να αναφερθούμε σε οποιαδήποτε θέματα που άπτονται της ουσίας της υπόθεσης”.

Στο στάδιο αυτό, προστίθεται, “αρκούμεθα να σχολιάσουμε ότι αφ' ης στιγμής οποιοσδήποτε ιδιώτης επιλέγει να παίρνει στους ώμους του την ευθύνη χειρισμού σοβαρών θεμάτων αρχής που αφορούν ομάδα πληθυσμού και δημιουργεί τετελεσμένα δεν μπορεί ακολούθως να απαιτεί από τη Δημοκρατία όπως ανυπερθέτως παρέμβει για να υποστηρίξει τις θέσεις και τα δεδομένα που ο ίδιος τροχοδρόμησε”.

“Όλοι οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που ασχολήθηκαν με το θέμα τούτο, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας και ένας εμπειρογνώμονας ο οποίος κλήθηκε ειδικά και γνωμάτευσε επί τούτου, έκριναν ότι η υπό αναφορά, δεν είναι καθόλου κατάλληλη περίπτωση κατά την οποία η Δημοκρατία θα έπρεπε να παρέμβει” σημειώνεται.