Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο επαφών Αναστασιάδη στο ιρλανδικό κοινοβούλιο

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο επαφών Αναστασιάδη στο ιρλανδικό κοινοβούλιο

Το Κυπριακό και θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού συζητήθηκαν την Τρίτη κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ενδιαφέρον της Ιρλανδίας στο Κυπριακό, έχοντας υπόψη πως η Ιρλανδία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο συνεισφορέα στη ΔΕΑ, και είναι από τις πρώτες χώρες που διατηρούσαν απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας Seán Ó Fearghaíl και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Denis O'Donovan, στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο Δουβλίνο.

Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής, έγινε ενημέρωσε από ιρλανδικής πλευράς για την πρόθεση σύστασης Ομάδας Φιλίας μεταξύ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τις συναντήσεις αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα από το Καράβι της Κερύνειας, ενώ ο Πρόεδρος της Κάτω Βουλής χάρισε στον Πρόεδρο ένα ασημένιο διακοσμητικό ρολόι με το έμβλημα της Ιρλανδίας.

Στον Πρόεδρο της Γερουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χάρισε ένα ασημένιο πιάτο με ανάγλυφη εικόνα αγρινού, και ο Πρόεδρος της Γερουσίας χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αντίγραφο ιρλανδικού πλοιαρίου.