Δημοτικές εκλογές: Ποιοι και από ποιους χώρους έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση Νίκου Νικολαΐδη

Δημοτικές εκλογές: Ποιοι και από ποιους χώρους έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση Νίκου Νικολαΐδη

Μαζική παρουσία κόσμου είχε η «εκδήλωση για τον πολιτισμό» που διοργανώθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη.

Στην εκδήλωση σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.com.cy έδωσαν το παρών τους οι εξής:

A. Kυπριανού E. Δίπλαρος (ΔHΣY)

Γ. Παπαδόπουλος (Αλληλεγγύη)

Λ. Φιλιππίδης (στέλεχος Συμμαχία Λ/σος)

A. Mαρκίδης (υποψήφιος δήμαρχος M . γειτονιά)

Βάσος Βενιζέλος (εκπαιδευτικός/λογοτέχνης) Γόρης Γρηγοριάδης (ζωγράφος) Τάκης Μιχαήλ (συγγραφέας) Μαρία Μιχαήλ (ζωγράφος/χειροτέχνης) Λόλλος Γιωργαλλέττος μ/συνθέτης Ευάγ. Καραφωτιάς (συγγραφέας) Τάκης Γαβριηλίδης (εκπαιδευτικός)

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Νίκου Νικολαΐδη:

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην αποψινή μας εκδήλωση. Σας καλωσορίζω στην κοινή μας προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτιστική πρόταση για την πόλη μας.

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη Λεμεσό, είναι ο πολιτισμός της, τα γράμματα και οι τέχνες. Η πόλη μας υπήρξε πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού. Δεκάδες φωτισμένοι συμπολίτες μας άνοιξαν δρόμους και προοπτικές για τον πολιτισμό της πόλης μας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Άνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Γεώργιος Φραγκούδης, ο Σίμος Μενάρδος, ο Γλαύκος Αλιθέρσης, η Αθηναϊς Λανίτου, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Γεώργιος Φασουλιώτης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Σόλωνας Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κωστής Κολώτας, ο Μάριος Τόκας και τόσοι άλλοι, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δημιούργησαν την ανεπανάληπτη κληρονομιά του πολιτισμού της Λεμεσού. Αυτή η κληρονομιά, μας θέτει προ μιας τεράστιας ευθύνης, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της σημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας σε επίπεδα αντάξια αυτής της παρακαταθήκης.

Πρέπει, ως πόλη να τολμήσουμε να απλώσουμε το χέρι μέχρι εκεί που έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε. Να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τις υποδομές για την καλλιτεχνική δημιουργία, από το θέατρο, το μουσικό θέατρο, τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες. Να ανανεώσουμε και να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές πολιτιστικές γιορτές της Λεμεσού από την πολιτιστική κόπωση, αλλά να δημιουργήσουμε και νέους θεσμούς. Η Λεμεσός δεν πρέπει να αφήνει αναξιοποίητες τις δυνατότητες για να έχει, για παράδειγμα, μια μόνιμη λυρική σκηνή, να έχει τη βασική τουλάχιστον υποδομή μιας συμφωνικής ορχήστρας, να καθιερώσει ένα ετήσιο θεσμό θεάτρου-όπερας-μουσικής-χορού από κυπριακές παραγωγές που να έχουν διεθνή εμβέλεια και αίγλη. Η πόλη μας έχει σήμερα ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του πολιτισμού που μπορεί να διασφαλίσει αυτό το ουσιαστικό πολιτιστικό βήμα προς τα μπρος.

Ο δήμος Λεμεσού έχει την ευθύνη και πρέπει να αναλάβει να οδηγήσει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις. Χρειάζεται όραμα και σοβαρός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα χρειάζονται και κάποια άμεσα πρακτικά μέτρα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Δήμος Λεμεσού θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της δημιουργίας και του πολιτισμού, με ένα θεσμοθετημένο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως μουσικοί, εικαστικοί (ζωγράφοι, αγιογράφοι, γλύπτες κτλ,) χειροτέχνες, ηθοποιοί, λογοτέχνες, συγγραφείς, performance artists, και πολλοί άλλοι, να έχουν ουσιαστική έμπρακτη στήριξη από το Δήμο. Να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Πολιτισμού, μέσα από το οποίο ο Δήμος, υλικά αλλά και ηθικά, να στηρίζει τους λεμεσιανούς καλλιτέχνες, με την αγορά έργων τους, και την οικονομική στήριξη τους σε περιπτώσεις εκθέσεων, συναυλιών, εκδόσεων, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, κτλ. Τα δεκάδες κτήρια του Δήμου και των συνδεδεμένων οργανισμών, θα πρέπει να κοσμούνται με έργα λεμεσιανών καλλιτεχνών, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και της στήριξης μας προς τους ανθρώπους των τεχνών. Σε καμία περίπτωση τα έργα αυτά δεν θα πρέπει απλά να αγοράζονται και να αφήνονται να φθείρονται στις αποθήκες και τα υπόγεια των κτηρίων.

Βασικός πυλώνας της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για δημιουργία πυρήνων πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια, και η στήριξη του Δήμου έτσι ώστε όλες αυτές οι φωλιές καλλιτεχνικής δημιουργίας να είναι πρωτίστως οικονομικά βιώσιμες, για να μπορούν να αναδεικνύουν τις αστείρευτες δυνατότητες της πόλης μας, και να δίδουν το καλό παράδειγμα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα περαιτέρω αναβάθμιση του πολιτισμού και των τεχνών στη Λεμεσό.

Μια κοινωνία μπορεί να περηφανεύεται για λίγα πράγματα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι δύο:
η ευημερία των πολιτών της και
το επίπεδο του πολιτισμού της.
Έχουμε μόνο να κερδίσουμε, εμπλουτίζοντας την κοινωνία μας με όλα εκείνα τα ποιοτικά και αισθητικά στοιχεία που μόνο ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν να μας δώσουν. Η ανάπτυξη και η ευημερία δεν πρέπει απαραίτητα να στηρίζονται στα μεγάλα δομικά έργα που έχουν ως βάση τους το μπετόν. Ανάπτυξη και ευημερία έχουν να κάνουν, κυρίως και πρωτίστως, με την καλλιέργεια μας ως άτομα και ως κοινωνία, με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό μας με όλα αυτά τα εφόδια που οι τέχνες μας δωρίζουν. Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας που υπάρχει μια γενική απαξίωση και αναχωρητισμός για τα τόσα πρωτοφανή δείγματα σήψης και καταβαράθρωσης των αξιών που καθημερινά βιώνουμε, ο πολιτισμός προσφέρει μια ελπίδα, μια αχτίδα φωτός, μια προοπτική, μια διέξοδο.

Λεμεσός, 18 Οκτωβρίου