Τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς παρουσίασε στο ΑΚΕΛ ο Υπ. Δικαιοσύνης

Τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς παρουσίασε στο ΑΚΕΛ ο Υπ. Δικαιοσύνης

Τα νομοσχέδια που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παρουσίασε σήμερα στο ΑΚΕΛ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν όπως συνεχίσουν τη διαβούλευση έτσι ώστε να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις προτού αυτά οδηγηθούν στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την οποία, όπως είπε, ο Υπουργός ενημέρωσε σε σχέση με τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή αναφορικά με τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά και της παρανομίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της παραχώρησης πρόσθετων όπλων προς τις διωκτικές αρχές στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν η παρανομία και η διαφθορά που δυστυχώς αναπτύσσονται στην κυπριακή κοινωνία σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Ανέφερε ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία σε αυτά τα ζητήματα.

«Έχουμε πει στον Υπουργό ότι συμφωνούμε με το σκοπό της δημιουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την υποχρέωση αναφοράς πληροφοριών από μέλη της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά την αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών», είπε, προσθέτοντας ότι για όλα αυτά τα ζητήματα όπως και για άλλα το ΑΚΕΛ θα συζητήσει πλέον τις συγκεκριμένες διατάξεις των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί και πως το θέμα για το οποίο το ΑΚΕΛ έχει έντονες απόψεις έχει να κάνει με αυτό που αφορά τις παρακολουθήσεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θέλει να μπουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες στα σχετικά νομοσχέδια που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός, δεν θα υπάρχουν περιθώρια κατάχρησης εξουσίας και ο υποκειμενικός παράγοντας θα περιορίζεται στο ελάχιστο.

Πρόσθεσε ότι για όλα τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί η προσπάθεια του ΑΚΕΛ θα είναι να ολοκληρώσει την εξέταση τους στα σώματα του κόμματος τις επόμενες 3 περίπου εβδομάδες και ότι συμφωνήθηκε με τον Υπουργό όπως ανταλλαγούν απόψεις έτσι ώστε να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις πριν από την τελική συζήτηση στη Βουλή. «Εμείς θα τοποθετηθούμε πολιτικά σε αυτά τα ζητήματα ως πολιτικό κόμμα και στη Βουλή θα τοποθετηθούμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνη έκανε λόγο για μια πολύ καλή συζήτηση κατά την οποία, όπως είπε, παρουσίασε τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς και την αναγκαιότητα όπως αυτά εξεταστούν ως ένα συνολικό πακέτο με σκοπό να δοθούν τα απαιτούμενα νομικά όπλα στην Αστυνομία για να μπορέσει να διερευνήσει θέματα διαφθοράς και ειδικότερα θέματα διαφθοράς που σχετίζονται με μέλη της Αστυνομίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν ποινικά αδικήματα που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία του οργανωμένου εγκλήματος.

Εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει όσο το δυνατό σύγκλιση απόψεων γύρω από τις βασικές πτυχές των νομοσχεδίων αυτών πριν αυτά κατατεθούν στη Βουλή, και πως γι' αυτό το λόγο ο ίδιος συμφώνησε με την εισήγηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ όπως το Υπουργείο αναμένει τις απόψεις του ΑΚΕΛ τις επόμενες 3 εβδομάδες, έτσι ώστε το θέμα να συζητηθεί εκ νέου και τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν να έχουν τη μεγαλύτερη συναντίληψη μεταξύ κομμάτων και Κυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμη πως με αυτό τον τρόπο τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι συνενώνουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα που ταλανίζουν και την Αστυνομία αλλά και γενικότερα την κυπριακή κοινωνία.

«Οφείλουμε να δώσουμε ασφάλεια στους πολίτες, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο και έμπιστο Σώμα Αστυνομίας το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και αυτή είναι η προσπάθεια την οποία έχουμε συνεννοηθεί ότι θα καταβάλουμε μαζί με τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ακούστηκαν οι προβληματισμοί του ΑΚΕΛ και ότι θα αναμένει αυτοί να συγκεκριμενοποιηθούν μέσα από εισηγήσεις που θα γίνουν και δήλωσε ετοιμότητα για συζήτηση αυτών των εισηγήσεων και ειδικότερα δημιουργία περισσότερων ασφαλιστικών δικλείδων που δεν θα επιτρέπουν περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κατάχρηση από κάποιους.

Σε ερώτηση αν η όποια παρακολούθηση θα γίνεται μετά από την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Γενικό Εισαγγελέα και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία λειτουργού της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο η παρακολούθηση θα γίνεται μετά από έκδοση δικαστικού διατάγματος, το οποίο θα ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα και μόνο υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζονται από το σχετικό δικαστικό διάταγμα.

«Θα γίνονται μόνο από συγκεκριμένα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα για να μπορεί να υπάρχει και έλεγχος στα πρόσωπα αυτά και κάθε παραβίαση στους όρους του διατάγματος ή παρακολούθηση χωρίς διάταγμα θα τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές, κατασταλτικές και αποτρεπτικές για οποιονδήποτε επιχειρεί να παραβιάσει το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο για τις περιπτώσεις που προνοούνται στο Σύνταγμα.

Καταγγελίες Τρυφωνίδη για υπηρεσίες τηλεφωνίας Αστυνομίας σε ιδιώτη

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες του ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκου Τρυφωνίδη ότι η Κυβέρνηση έδωσε τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της Αστυνομίας σε ιδιώτη ο κ. Νικολάου είπε ότι ο ΄ίδιος δεν έχει υπόψη του τα τελευταία τρία χρόνια να υπήρξε κάτι τέτοιο.

«Τώρα αν υπήρξε κάτι που να έγινε με διαδικασίες προσφορών...δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο και ούτε πέρασε από το Υπουργείο ούτε έχουμε οποιαδήποτε ανάμειξη ή σχέση με ένα τέτοιο θέμα», πρόσθεσε, αναφέροντας πως με την ευκαιρία ο ίδιος θα εξετάσει τα όσα είπε ο κ. Τρυφωνίδης.