Πρόεδρος: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία Ιρλανδίας – Κύπρου

Πρόεδρος: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία Ιρλανδίας – Κύπρου

Τη θέση ότι η συνεργασία Κύπρου - Ιρλανδίας στη σημερινή ταραχώδη εποχή είναι ζωτικής σημασίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Δημαρχείο του Δουβλίνου, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Μετά την υποδοχή του από το Δήμαρχο της ιρλανδικής πρωτεύουσας Μπρένταν Καρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Δημαρχείου.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε: «εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς το Λόρδο Δήμαρχο του Δουβλίνου, Brendan Carr, και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης και στους φίλους πολίτες της πόλης του Δουβλίνου για τη θερμή τους φιλοξενία. Η επίσκεψή μου στο Δημαρχείο, ένα ιστορικό κτήριο που συνδέεται με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της φιλίας που συνδέει την Κύπρο και την Ιρλανδία».

Σε εκδήλωση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη μου στην Ιρλανδία έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με αξιωματούχους στο ανώτατο επίπεδο και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη φιλικές μας σχέσεις».

«Μας τιμά πραγματικά το ότι βρισκόμαστε σε ιρλανδικό έδαφος, 100 χρόνια μετά το 1916», περίοδο της Ιρλανδικής Επανάστασης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο ιρλανδικός και κυπριακός λαός έχουν περάσει παρόμοιους αγώνες για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες και αντιμετωπίζουν τις ίδιες σύγχρονες προκλήσεις».

«Η συνεργασία μας στη σημερινή ταραχώδη εποχή είναι ζωτικής σημασίας», επισήμανε.

Αναφορά έκανε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μια λύση που θα διατηρήσει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Κύπρου, μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Εξέφρασε παράλληλα την «ειλικρινή μας εκτίμηση προς όλους τους Ιρλανδούς άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν κατά καιρούς στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο» και χαιρέτισε τους Ιρλανδούς βετεράνους «που μας τιμούν με την παρουσία τους σήμερα εδώ».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρεται, ο Δήμαρχος του Δουβλίνου αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των λαών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι Κύπρος και Ιρλανδία μοιράζονται πολλά κοινά και διατηρούν στενούς παραδοσιακούς δεσμούς.