Κλείδωσε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Εδαφικό στη Γενεύη, μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου

Κλείδωσε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Εδαφικό στη Γενεύη, μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου

Σε μια βαθιά συμβολική συνάντηση στην Ελβετία συμφώνησαν να συζητήσουν το Εδαφικό και -κατ' επέκταση- το Περιουσιακό και το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα προηγηθεί διάσκεψη τύπου στις 4 Νοεμβρίου για το θέμα, με σκοπό την ενημέρωση του κυπριακού λαού.

Η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στη Γενεύη, που αποτελεί την έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη κι έχει αποτελέσει τον τόπο πραγματοποίησης αρκετών συναντήσεων κορυφής για το Κυπριακό κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση θεωρείται απίθανο να παρευρεθεί αυτοπροσώπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ενώ κατόπιν απόφασης του κ. Ακιντζί να μην πάρει μαζί του τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων των κατεχομένων, το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Βασικό πυρήνα των συνομιλιών θα αποτελέσει το Εδαφικό το οποίο θα συζητηθεί σε συνάρτηση με το Περιουσιακό, πιθανόν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία δύο φάσεων.

Απώτερος στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο κατοχικός ηγέτης, είναι μετά την πρώτη νύξη του ζητήματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που αναμένεται να γίνει στη Γενεύη, να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη για το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί σε βάθος με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας).

Από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, τον κ. Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στη Γενεύη η διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, τεχνοκράτες του Κτηματολογίου, της Πολεοδομίας και μέλη της Επιτροπής Προσφύγων.