Κριτική για την τακτική Αναστασιάδη από Έλληνα ΥΠΕΞ -Το παρασκήνιο του αποκαλυπτικού εγγράφου Κοτζιά

Κριτική για την τακτική Αναστασιάδη από Έλληνα ΥΠΕΞ -Το παρασκήνιο του αποκαλυπτικού εγγράφου Κοτζιά

Ενώ σε δύο βδομάδες από σήμερα, ετοιμάζεται το πάρε-δώσε στη Γενεύη για το εδαφικό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι βασικοί πρωταγωνιστές της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πολιτικής σκηνής, που τροχιοδρομούν τη συμφωνία, δηλαδή οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος, όπως επίσης ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, λειτούργησαν με ενοχική σιωπή, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εμμέσως πλην σαφώς παραδεχόμενοι, αυτό που εδώ στο Newsbomb.cy ισχυριζόμαστε από καιρό, πως το εδαφικό έχει ήδη προσυμφωνηθεί, αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και η συνάντηση στην Ελβετία, θα έχει χαρακτήρα καθαρά επικοινωνιακό, καλλιεργώντας στο τέλος αυτής της υποτιθέμενης πενθήμερης διαπραγμάτευσης, το θετικό σκηνικό «λύσης», στο οποίο επενδύουν οι Η.Π.Α και η Ε.Ε.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Ένας και μοναδικός φαίνεται να είναι ο εφιάλτης που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη συνολική συμφωνία. Έχει όνομα, λέγεται « εγγυήσεις», το επόμενο διαδραματιζόμενο επεισόδιο, μέσα από μια πενταμερή, πιθανότατα τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκος Αναστασιάδης από το Πισσούρι, ο Άντρος Κυπριανού από τη Λεμεσό και ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες (στη συνάντηση του με την Μέρκελ και Ολάντ), χωρίς να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, αναφέρθηκαν στο μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, πως το εδαφικό είναι ουσιαστικά συμφωνημένο.

Όμως, το αποκαλυπτικό έγγραφο του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών, του Νίκου Κοτζιά για τις εγγυήσεις ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ωρών. Το συγκεκριμένο έγγραφο κρύβει εκπλήξεις. Είναι αρκετά ξεκάθαρο, ως προς τη θέση, πως δεν νοείται η ύπαρξη εγγυήσεων, είναι και επιθετικό ταυτόχρονα, αναφέροντας χαρακτηριστικά “η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα είναι προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης ευρισκόμενης εκτός της Ένωσης”, ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρει “η Ελλάδα δεν εκβιάζεται”, δημοσιοποιώντας έτσι ο Έλληνας υπουργός και τις πιέσεις των αμερικανών και των ευρωπαίων, πλην των βρετανών, οι οποίοι φαίνεται να βγαίνουν από το κάδρο του κυπριακού και των εγγυήσεων( πρόσφατες δηλώσεις Τερέζα Μέι), διατηρώντας μόνο τις Βάσεις.

Αυτές οι τοποθετήσεις δημιουργούν την εύλογη απορία, πως είναι δυνατόν η κυπριακή κυβέρνηση, για τόσους μήνες, να κρατάει χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος ρίχνει και καρφιά, ακόμα και για τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, γράφοντας συγκεκριμένα “οφείλουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και μετά να συμφωνηθεί και συγκροτηθεί ομοσπονδία από τις δύο κοινότητες”.

Εν ολίγοις, λέει αυτό που γράφουμε και εμείς μήνες τώρα, πρώτα βρίσκεται λύση στο κεφάλαιο των εγγυήσεων-ασφάλειας και μετά συζητούνται όλα τα άλλα.
Η διαρροή του εγγράφου Κοτζιά, ίσως αποδειχθεί ουσιώδης, αποκαλύπτοντας τελικά πως οι εγγυήσεις θα βάλουν σε περιπέτειες, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, η οποία ΔΕΝ θα επιθυμούσε να βάλει την υπογραφή της, σε μια «κακή λύση».

Ίσως φωτίζει και κάτι ακόμα. Πως η αντίθεση στο σύστημα των εγγυήσεων και της οριστικής απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι το αποτέλεσμα της μόνιμης και πάγιας θέσης της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη( η οποία τους πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, φλέρταρε με την ιδέα της ύπαρξης εγγυήσεων), αλλά απόφαση πρωτίστως της ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το έγγραφο του Νίκου Κοτζιά και οι αιχμές του για τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως επίσης και ο τόνος γραφής και η επιθετική φρασεολογία, με τον ΠτΔ να επενδύει στην καλή ατμόσφαιρα, στους χαμηλούς τόνους, ελπίζοντας να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και στο θέμα αυτό.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πως ο Νίκος Κοτζιάς, δεν αποτελεί δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, διατηρεί μια δική του κίνηση με την ονομασία « Πράττω» και ως υπουργός Εξωτερικών, έχει διαφοροποιηθεί μερικώς, σε μια σειρά ζητημάτων, από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα, εάν συνολικά η ελληνική κυβέρνηση, θα στηρίξει τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών ή θα υπάρξει μια λιγότερη πολωτική θέση, για τις εγγυήσεις, ίσως και μέσα από την ενδεχόμενη απομάκρυνση του συγκεκριμένου υπουργού, στον ανασχηματισμό, που είναι προ των πυλών. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί, πως ο Νίκος Κοτζιάς, μπορεί να απορρίπτει τη φιλοσοφία των εγγυήσεων, αλλά δεν απορρίπτει την ιδέα, ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα.

Για την κυπριακή κυβέρνηση, με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε, δεν της έμεινε τίποτα άλλο, να πατήσει πόδι, πλην της απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού, από τη στιγμή που προχώρησε σε υποχωρήσεις, σε όλα τα μέτωπα, όπως α) στη δομή του ομόσπονδου κράτους, β) στην αυξημένη αυτονομία που θα τους παρέχετε στο δικό τους κρατίδιο, γ)στην αποδοχή της νομιμοποίησης σχεδόν του συνόλου των εποίκων, δ) στις κατώτερες των προσδοκιών εδαφικές αναπροσαρμογές και αφήνοντας ανοιχτά θέματα για περαιτέρω συμβιβασμούς, σε Περιουσιακό και ΑΟΖ. Το κερασάκι στην τούρτα, μιας βέβαιης απόρριψης της συμφωνίας από τους ελληνοκύπριους, θα είναι η ύπαρξη τουρκικών παρεμβατικών εγγυήσεων και αυτό το γνωρίζει πλέον καλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτό βεβαίως φαντάζει ουτοπικό, τη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματίζεται μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και επιδιώκει διακαώς να συμμετάσχει στη μάχη για απελευθέρωση της ιρακινής « Μοσούλης», θεωρώντας την, ως προέκταση του τουρκικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα προχωράει με γοργούς ρυθμούς από την Ε.Ε και το καυτό θέμα του δικαιώματος της βίζας, στα 80 εκατομμύρια τούρκων πολιτών. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται να θυσιάσει την Κύπρο, για κανένα άλλου είδους αντάλλαγμα, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν θεώρησε εξαρχής ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, τη μη ύπαρξη εγγυήσεων και σήμερα εγκλωβίστηκε.

Ο υπαρκτός φόβος, για να κλείσει το κυπριακό, είναι να βρεθεί μια θολή και αμφιλεγόμενη νομική ορολογία , ήξης αφήξεις για την παρουσία του τουρκικού στρατού. Δεν θα λέγεται «εγγυήσεις», αλλά ουσιαστικά αυτές θα υπάρχουν.