Αναβολή των Δημοτικών Εκλογών αποφάσισε το Υπουργικό

Αναβολή των Δημοτικών Εκλογών αποφάσισε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων και συμβουλίων που εξελέγησαν το 2011 για ακόμα δυόμισι χρόνια, με αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η παράταση κρίθηκε αναγκαία αφού βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία έγκρισης της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Βουλή, μια μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους δήμους από 30 σε 22 εντός ορίζοντα δύο ετών.

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο διασυνδέεται με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την προσδοκία για εξεύρεση λύσης σύντομα, ο κ. Χάσικος είπε «να μου επιτρέψετε να μην το διασυνδέσω. Είναι καθαρά προς όφελος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τρία χρόνια συζητούμε τη μεταρρύθμιση, είναι η ώρα που πρέπει ο καθένας μας να πάρει τις αποφάσεις του».

Οπως δήλωσε περαιτέρω, «το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου ώστε η θητεία των Συμβουλίων των Δήμων που έχουν εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2011 να παραταθεί κατά δυόμιση χρόνια, ως επίσης και η θητεία των Κοινοτικών Συμβουλίων».

Η θητεία των Συμβουλίων, που έχουν εκλεγεί το 2011, είπε, κρίνεται απολύτως αναγκαία να παραταθεί διότι «πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε σε εκλογές πλήρους θητείας, όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει στα μισά της θητείας αυτής κάποιοι Δήμοι να συγχωνευτούν με κάποιους άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε πολλά νομικά ζητήματα ως αποτέλεσμα της μείωσης των Δήμων από 30 σε 22».

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι λόγω του ότι είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη μεταρρύθμιση, η Βουλή θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για παράταση των υφισταμένων Συμβουλίων ενόψει ιδιαίτερα και του γεγονότος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της, και μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί σήμερα, είναι απόλυτα κατανοητό ότι έχει προδιαγράψει τον κύκλο της.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί της δημοκρατικότητας της εισήγησης, ο κ. Χάσικος είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κατάργηση εκλογών. Εκείνο που σκοπείται είναι παράταση της θητείας. Κάτι ανάλογο έγινε και το 1999, όταν οι κοινοτικοί άρχοντες διορίζονταν από την Κυβέρνηση και μετά από λήψη απόφασης για εκλογές δόθηκε παράταση στους υφιστάμενους».

«Δεν θεωρώ ότι καθ οιονδήποτε τρόπο το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Αντίθετα, προς εξυπηρέτηση της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για τον Κύπριο φορολογούμενο, ο οποίος επωμίζεται τα όσα επωμίζεται μέσα από τις γνωστές συνθήκες και προβλήματα που περνά σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μάλλον προς το καλύτερο θα είναι, νοουμένου ότι θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για έγκριση του νομοσχεδίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι κατά καιρούς εκφράστηκαν διάφορα κόμματα είτε θετικά είτε αρνητικά, ενώ κάποια προβληματίζονται. Πρόσθεσε ότι «δημοκρατία έχουμε, η Βουλή η ίδια μπορεί να αποφασίσει είτε να ψηφίσει υπέρ της παραμονής των παρόντων Συμβουλίων είτε να απορρίψει το νομοσχέδιο και να προχωρήσουμε στις εκλογές».

Δήλωσε, επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι έχει γίνει νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου και η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο θέμα αυτό.

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, έχοντας υπόψη ότι η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές είναι η 4η Νοεμβρίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «έχουμε τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής".