ΔΗΣΥ για κυπριακό: Mετά από 42 χρόνια κατοχής πιθανόν κομμάτι από τα κατεχόμενα να επιστρέψει

ΔΗΣΥ για κυπριακό: Mετά από 42 χρόνια κατοχής πιθανόν κομμάτι από τα κατεχόμενα να επιστρέψει

Mετά από 42 χρόνια κατοχής είναι πια πιθανόν ένα σημαντικό κομμάτι από τα κατεχόμενα να επιστρέψει στον έλεγχο της κυπριακής ελληνικής πλευράς υποστηρίζει το ΔΗΣΥ.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση.

Ο καθορισμός συνάντησης για να συζητηθεί η εδαφική πτυχή μιας συμφωνίας για λύση του κυπριακού, σημαίνει για εμάς, ότι μετά από 42 χρόνια κατοχής είναι πια πιθανόν ένα σημαντικό κομμάτι από τα κατεχόμενα να επιστρέψει στον έλεγχο της κυπριακής ελληνικής πλευράς.

Αυτή την ώρα, νομίζουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούμε να βάλουμε στην άκρη άλλα πράγματα και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε αυτή την διαπραγμάτευση θα διεκδικήσει να συμπεριληφθεί στην ελληνική κυπριακή πολιτεία ικανό έδαφος, τέτοιες πόλεις, κωμοπόλεις και κοινότητες που σήμερα είναι κατεχόμενες ούτως ώστε να επιστρέψουν εκεί τουλάχιστον εκατό χιλιάδες πρόσφυγες.

Το κυπριακό δεν είναι βέβαια μόνο το εδαφικό, όμως μια συμφωνία σε αυτό το ζήτημα που θα επιτρέψει την βτης πλειοψηφίας των προσφύγων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να γίνει και η τελική συζήτηση στα άλλα θέματα.

Επειδή μάλιστα ακούμε συνέχεια να γίνετε λόγος για χρονικούς προσδιορισμούς, πότε θα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να έχουμε λύση, εμείς θέλουμε να πούμε πως εάν η τουρκική πλευρά παρουσιαστεί στην συζήτηση της εδαφικής πτυχής και στην συνέχεια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, έχοντας πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται, τότε το κυπριακό μπορεί να λυθεί αύριο.