Σε περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και προώθηση της ειρήνης στην περιοχή συμφώνησαν Συλλούρης - Larijani

Σε περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και προώθηση της ειρήνης στην περιοχή συμφώνησαν Συλλούρης - Larijani

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ali Ardeshir Larijani, για βελτίωση των ευρω - ιρανικών σχέσεων και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Ιράν, προς όφελος των λαών Κύπρου και Ιράν, και τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στην Ισλαμική Εθνοσυνέλευση του Ιράν, οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων δήλωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στον οικονομικό τομέα και τον τομέα του πολιτισμού.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Larijani σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, που την καθιστά το πλησιέστερο κράτος – μέλος της ΕΕ με το Ιράν, καθορίζει ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα του να διατηρεί καλές και υγιείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τα δύο κράτη και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών στους τομείς του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είπε ότι διέκρινε στον Πρόεδρο της Βουλής την αποφασιστικότητα να καταβάλει καλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

“Είναι σημαντικό και ζωτικής σημασίας για τον Ιράν να προωθηθούν οι διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και της ασφάλειας”, σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι στην παρούσα περίοδο υπάρχει ένα καλό επίπεδο κοινοβουλευτικών διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράν, που δημιουργήθηκαν με την εγκαθίδρυση της ομάδας φιλίας Ιράν – Κύπρου και την καθοδήγηση του νέου Προέδρου της ομάδας φιλίας Masoud Pezeshkian.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Ιράν είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τη δράση τρομοκρατικών κινημάτων, και τρόποι αντιμετώπισης αυτών των κινημάτων και συμφωνήθηκε η ανάληψη ενεργού ρόλου.

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής είχε μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντηση αποτελεί ένα θετικό σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο κοινοβουλίων, η οποία θα επιταχύνει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα σε ορισμένες άξονες.

Περαιτέρω δήλωσε την ετοιμότητά του, να εργαστεί από κοινού με τον Ιρανό ομόλογο του για τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση της ασφάλειας και των ειρηνευτικών παραμέτρων στην περιοχή, με τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, τον πολιτικό και τον πολιτιστικό.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιο πρακτική και συγκεκριμένη συνεργασία, με στόχο την ειρήνη και την ευημερία των λαών των δυο χωρών και γενικότερα των εθνών της περιοχής.

“Η περιοχή στην οποία ζούμε έχει ανάγκη την υποστήριξη από ότι οι δυνάμεις που μπορούν συμβάλουν ώστε να επικρατήσει η ειρήνη και όχι οι τρομοκρατικές και στρατιωτικές δράσεις ” , σημείωσε καταλήγοντας.

Στη συνάντηση και στο δείπνο παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Ιρανικής Εθνοσυνέλευσης και νέος Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ιράν – Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση Masoud Pezeshkian και ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Mohammad Mahdi Zahedi.

Οι επαφές του Πρόεδρου της Βουλής στο Ιράν συνεχίζονται τη Δευτέρα με τη συνάντηση που θα έχει στις 10.30 με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διάκρισης Ωφελιμότητας και πρώην Πρόεδρο του Ιράν Ayatollah Akbar Rafsanjiani.