Ι. Κασουλίδης στη Μόσχα: «Όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο»

Ι. Κασουλίδης στη Μόσχα: «Όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο»

Την κοινή θέση για απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων σπό την Κύπρο επαναβεβαίωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο.

«Πρέπει να σας ενημερώσω για τα τελευταία γεγονότα, που συνέβησαν στη διάρκεια της πορείας διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», είπε ο κ. Κασουλίδης.

«Γνωρίζουμε ότι η στάση της Ρωσίας είναι ταυτόσημη με τη δική μας στο γεγονός ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο», πρόσθεσε.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Αναφέρεται ότι οι θέσεις των δύο χωρών σε πολλά θέματα είναι πανομοιότυπες ή και παρόμοιες, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις διεθνείς σχέσεις.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανάφερε ακόμη ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας από την ΕΕ το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχουν μειωθεί και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με την Κύπρο.

Στο τραπέζι και οι επενδύσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας από τον Ιανουάριο του 2016 οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία ήταν 94.5 δις δολάρια και οι αντίστοιχες ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονταν σε 92.2 δις δολάρια.

Προστίθεται ακόμη ότι από τα τέλη Ιουνίου, 365,000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί.

Μετά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.