Κυβ.Εκπρόσωπος:«Πρώτα αποτύπωση των κριτηρίων του εδαφικού επί χάρτου κι έπειτα σύγκληση πολυμερούς»

Κυβ.Εκπρόσωπος:«Πρώτα αποτύπωση των κριτηρίων του εδαφικού επί χάρτου κι έπειτα σύγκληση πολυμερούς»

Αρχίζει σε λίγο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και των διαπραγματευτικών τους ομάδων, η ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Χθες το απόγευμα οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αντάλλαξαν έγγραφα με τις θέσεις της κάθε πλευράς επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Ακολούθησε αργά το απόγευμα ημίωρη συνάντηση των ηγετών, και όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμφωνήθηκε όπως οι θέσεις των δυο πλευρών ενσωματωθούν σε ένα ενοποιημένο έγγραφο όπως έγινε με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, όπου με μπλε χρώμα θα καταγράφονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως την Πέμπτη το πρωί ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση, έχοντας ως βάση αυτό το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού.

Όπως είπε, στόχος είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αυτά να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε ερώτηση αν ο χρόνος που απομένει μέχρι την Παρασκευή είναι αρκετός για να επιτευχθεί πρόοδος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν υπάρχει αναγκαία βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρούμε ότι ο χρόνος είναι ικανοποιητικός».

Κληθείς να πει αν θα υπάρχει και μαύρο χρώμα σε σημεία στο έγγραφο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν μαύρα, πέραν των τίτλων στο έγγραφο. Στόχος είναι να μετατραπούν σε μαύρα (συγκλίσεις)».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που υπάρξει μεν πρόοδος αλλά οι πλευρές δεν μπορούν να τις καταγράψουν σε χάρτη, η συζήτηση θα συνεχίσει στη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουολίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις στην Ελβετία δεν είναι το τέλος του δρόμου.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να πάρει ημερομηνία για σύγκληση πολυμερούς, αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων αλλά αυτά δεν τεθούν σε χάρτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος στη δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε δώσει πριν να μεταβεί στην Ελβετία και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια επί χάρτου».