Συμμαχία για διαπραγματεύσεις Ελβετία: Ο στόχος δεν επετεύχθη

Συμμαχία για διαπραγματεύσεις Ελβετία: Ο στόχος δεν επετεύχθη

Σε ανακοίνωση τύπου η Συμμαχία Πολιτών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας και τόνισε ότι ο στόχος δεν επετεύχθη, αφού δεν έγινε συζήτηση του εδαφικού επί χάρτη.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση τύπου

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη.

Η Τουρκία εστιάζει την προσοχή της στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν είχαμε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τη διαπραγματευτική ομάδα και η προκαταρτική μας εκτίμηση για το Μοντ Πελεράν στηρίζεται στις δημοσιογραφικές πληροφορίες και τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών.

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε για άλλη μια φορά και ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε όπως αναλωθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε διάλογος επί των άλλων κεφαλαίων. Το εδαφικό συζητήθηκε στη βάση κριτηρίων παράλληλα με τα άλλα κεφάλαια-πτυχές του Κυπριακού. Στο Μοντ Πελεράν τελικά έγινε αυτό που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε να επιδιώξει να γίνει τους προηγούμενους μήνες στην Κύπρο.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιμένει και εστιάζει την όλη της προσοχή στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη.

Ο καθορισμός νέου γύρου διαπραγματεύσεων εκτός Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου θα έχει ως στόχο το εδαφικό αλλά απώτερος στόχος θα είναι να μετεξελιχτεί σε πενταμερή με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να κλείσουν οριστικά τα 4 κεφάλαια συν το εδαφικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που επιδιώκει και θα πετύχει από ότι φαίνεται η Τουρκία είναι να μεταβεί από τη Γενεύη που είναι ο προθάλαμος της πενταμερούς σε μια διάσκεψη τύπου Μπούργκεστοκ στην οποία όλα τα κεφάλαια θα είναι ανοιχτά όπως ακριβώς έγινε και το 2004. Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι πλήρης υπαναχώρηση και διολίσθηση του κ. Αναστασιάδη προς τις τουρκικές απαιτήσεις.

Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο η όποια ελπίζουμε να γίνει με άνεση χρόνου για να υπάρξει πραγματική συζήτηση και διαβούλευση, παρότι υπάρχουν ήδη προειλημμένες δεσμεύσεις του Προέδρου για νέο γύρο συνομιλιών εκτός Κύπρου.