Κυπριακό: Οι πρώτες αντιδράσεις Α. Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλου για το σκληρό παζάρι της Ελβετίας

Κυπριακό: Οι πρώτες αντιδράσεις Α. Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλου για το σκληρό παζάρι της Ελβετίας

Μετά την πρώτη απογοήτευση, που ακολούθησε την ανακοίνωση της λήξης του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών προοιωνίζουν την έναρξη, με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας το μεσημέρι, μιας «καυτής» πολιτικής εβδομάδας.

Τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών φιλοξένησε το πρωί το κρατικό ραδιόφωνο και, όπως όλα δείχνουν, στα επιτελεία των κομμάτων την απογοήτευση διαδέχεται ο προβληματισμός.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τάχθηκε στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη, επέρριψε τις ευθύνες της χθεσινής αποτυχίας στη διαχρονική αδιαλλαξία της Τουρκίας, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια ότι, όπως διαμορφώνεται σήμερα το διεθνές περιβάλλον δεν υπάρχει κανείς, που να μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα ώστε να προβεί σε υποχωρήσεις.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, μάλιστα, ανέφερε ότι όπως και η Κύπρος δεν θα επιθυμούσε να της ασκηθούν πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντας επί της λύσης, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για την τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι η λύση θα πρέπει να παραμείνει «κυπριακής ιδιοκτησίας».

Αναφερόμενος στην πολυμερή διεθνή διάσκεψη που ζητά έντονα η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι θα ήταν ευχής έργον να φθάναμε σε αυτή έχοντας ήδη καταργήσει τις εγγυήσεις και μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του και καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της μίας εβδομάδας, που μεσολάβησε μεταξύ των δύο συναντήσεων, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προχώρησε σε υπαναχωρήσεις από τις θέσεις στις οποίες είχαν καταλήξει οι δύο ηγέτες κατά την πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, παρότι η εισήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η διατύπωση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Κύπρο (continue), υπήρξε αντίδραση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, με αποτέλεσμα να επιλεγεί η διατύπωση που κάνει λόγο για «ανασκόπηση» (reflect).

Ωστόσο, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές, η λέξη «κατάρρευση» δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε από την ελληνοκυπριακή ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και από την πλευρά του ΟΗΕ, που αναμένεται να ενθαρρύνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την επίτευξη συμφωνίας στο Εδαφικό.