Με διάγγελμα στις 8 μ.μ. θα ενημερώσει τον λαό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το ναυάγιο της Ελβετίας

Με διάγγελμα στις 8 μ.μ. θα ενημερώσει τον λαό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το ναυάγιο της Ελβετίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει πρώτα τον κυπριακό λαό και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα διημείφθησαν κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Εδαφικό στο Μοντ Πελεράν.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε κυπριακά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσει λεπτομερώς το λαό για τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και για το πώς βλέπει να συνεχίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα οδήγησαν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Όπως επανέλαβε αρκετές φορές κατά τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένας βασικός λόγος που δεν υπήρξε κατάληξη στο Μοντ Πελεράν ήταν το ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, καθώς με τις θέσεις που εκφράστηκαν και τις τοποθετήσεις που έγιναν από τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν εμφανής η προσπάθεια να ξεφύγει η διαπραγμάτευση του πλαισίου ουσιαστικής συζήτησης του Εδαφικού και να υπάρξει σύνδεσή του με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, στο πλαίσιο πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης.

Παρεμβάσεις τρίτων για να μη χαθεί το μονέντουμ

Αναφορικά με τις ευθύνες, που επέρριψαν ορισμένοι στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση την οποία τήρησε, μετά και την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να εξισωθούν οι ευθύνες της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Εντωμεταξύ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο νησί εάν τον καλέσουν και οι δύο πλευρές, είναι επιφορτισμένος να ενημερώσει με έκθεση τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», τρίτοι παράγοντες ετοιμάζονται να παρέμβουν σε μια προσπάθεια να μη χαθεί το μομέντουμ και τα όσα συσσωρεύθηκαν από τις μέχρι τώρα συζητήσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, θα γίνουν σύντομα, όταν όμως πέσει ο κουρνιαχτός του ναυαγίου.

Η Λευκωσία από την πλευρά της, αξιολογεί τα αποτελέσματα των δυο φάσεων του Μοντ Πελεράν και δρομολογεί διάφορες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, με στόχο να διατηρηθεί ανοικτό παράθυρο επανέναρξης των συνομιλιών και αυτό αποτελεί τη βασική παράμετρο που χαρακτηρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης, μετά το αδιέξοδο της Ελβετίας.

Να μη χαθεί η ευκαιρία για λύση ελπίζουν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, την πεποίθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ η οποία τόνισε ότι η Αμερική είναι έτοιμη να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, που οι ηγέτες θα θεωρήσουν χρήσιμη.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις υπό κυπριακή καθοδήγηση και υποβοηθούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες των δυο ηγετών να υλοποιήσουν τις ελπίδες όλων των Κυπρίων και να πετύχουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που οι Κύπριοι ηγέτες έχουν κάνει φέτος και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επανένωση του νησιού σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων καθώς και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.