Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο: Μαζί με τον Αναστασιάδη στη Γενεύη

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο: Μαζί με τον Αναστασιάδη στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου έκανε δεκτό ένα από τα αιτήματα των πολιτικών αρχηγών του ενδιάμεσου χώρου, το οποίο αφορά στην παρουσία τους στην Γενεύη.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του.

Διαβάστε τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: Ξεκίνησε το Εθνικό Συμβούλιο - Υπό όρους η συμμετοχή των κομμάτων

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Την στήριξη του ΔΗΣΥ στις προσπάθειες που καταβαλλει ο ΠτΔ εξέφρασε εξερχόμενος του Εθνικού ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου Όσο αφορά την Τουρκία, ο κ.Νεοφύτου είπε πως ήρθε η ώρα να φανεί αν κατανοεί στα του κεφαλαίου της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την πορεία των διαπραγματεύσεων ως ένα δρόμο που το τέλος του είναι η λύση του Κυπριακού.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που ενδεχομένως έχουμε, για να συμβάλουμε στις προσπάθειες του προέδρου τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη και καθοριστική φάση του Κυπριακού με αρκετές προοπτικές αλλά και αρκετούς κινδύνους.
Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Καθόλου πειστικές χαρακτήρισε τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως είπε, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, με δεδομένα τα οποία οδηγούν σε πενταμερή διάσκεψη, όπως είναι ο στόχος της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος σημείωσε, αναίρεσε με αυτή την συμφωνία τις υποσχέσεις που ο ίδιος έδωσε. Ερωτηθείς για τα αιτήματα που έδωσαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Παπαδόπουλος, δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι ο Πρόεδρος θα τα μελετήσει και δεσμεύτηκε να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα μεταβεί στην Γενεύη και στην περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν κάνει δεκτά τα αιτήματα του εδνιάμεσου χώρου, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως αν κληθεί, θα μεταβεί.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η απουσία μας θα ήταν ανεύθυνη πολιτική πράξη, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ερωτηθείς αν θα συνοδεύσει τον ΠτΔ στην Γενεύη. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε στη συνεδρίαση του Εθνικού έντονες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι στην Διεθνή Διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι κατατέθηκε η πρόταση για παρουσία των πέντε μόνιμων μελών των ΗΕ με σκοπό την εξισορρόπηση του ισοζυγίου δυνάμεων «για να μην βρεθούμε στην γωνιά όπως στο Μπουρκενστοκ». Ακόμη εξέφρασε την ανάγκη μέσα από διπλωματικές διαδικασίες της κυβέρνησης να ζητηθεί η συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών και «να μην περιμένουμε την απόφαση».
Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρόεδρος αυτοαναιρέθηκε μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.Τόνισε ακόμη την ανάγκη να συζητηθούν πριν από την Διάσκεψη τα ζητήματα που εκκρεμούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Οι ενέργειες του ΠτΔ μετά την 1η Δεκεμβρίου, χωρίς να ενημερώσει κανένα, είναι λανθασμένες ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων. Τόνισε ότι η διασφάλιση της ΚΔ μέσα από τη Διεθνή Διάσκεψη είναι σημαντική, με την συμμετοχή της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ.

Πηγή: Πολίτης