Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Πετρίδης - «Εξυπηρετείτε μόνο τη συντήρηση»!

Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Πετρίδης - «Εξυπηρετείτε μόνο τη συντήρηση»!

«Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τη Δημόσια Υπηρεσία και πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων, ενώ η καταψήφιση προτάσεων χωρίς αντιπροτάσεις εξυπηρετεί μόνο τη συντήρηση».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με την καταψήφιση την περασμένη Παρασκεύη, από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, των πέντε από τα έξι νομοσχέδια που αφορούσαν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, προσθέτοντας:

«Μία αρχή που θα είχε συνέχεια. Θα αποτελούσαν ένα πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων που κτίστηκε διαχρονικά καθώς και στην ευχέρεια των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των πολιτικών, να χρησιμοποιούν τη δημόσια υπηρεσία ως λάφυρο εξουσίας, διαμοιράζοντας αυξήσεις, διορισμούς, προαγωγές».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αντιμετωπίζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης ως θέμα εθνικής συνεννόησης χωρίς ιδεολογικό στίγμα, το κράτησε εκτός του πεδίου της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μη βιώσιμο μισθολόγιο, περιορισμένη κινητικότητα και ρουσφέτια

«Η προσπάθεια μας ήταν από την αρχή και συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σημείο αφετηρίας ήταν η πολύ εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας και του National School of Government International, η οποία απλά επιβεβαίωσε τις κυπριακές διαχρονικές παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά που ουδέποτε κανένας τόλμησε να αγγίξει», συμπλήρωσε.

Πρώτη διαπίστωση, συνέχισε, είναι το μη βιώσιμο κρατικό μισθολόγιο, δεύτερη διαπίστωση οι αναξιοκρατικές διαδικασίες–ρουσφέτι, τρίτη διαπίστωση το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, τέταρτη διαπίστωση οι κλειστές δομές (close shop), η πέμπτη διαπίστωση η περιορισμένη κινητικότητα.

«Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων εργαστήκαμε εντατικά και για πολλούς μήνες με εμπειρογνώμονες, άριστους γνώστες θεμάτων διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας με πνεύμα ενότητας, διαφάνειας και συνδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων», ανέφερε.

Ανοιχτός για συνεννόηση με τα κόμματα

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «το να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανένα» και πρόσθεσε ότι «το να καταψηφίζουμε προτάσεις χωρίς να καταθέτουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις είτε μέσω τροπολογιών, είτε μέσω προτάσεων νόμου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη συντήρηση».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, είναι διατεθειμένη να ενσωματώσει τροπολογίες αλλά και άλλες συγκεκριμένες και πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις που θα καθιστούσαν εφικτή τη δημιουργία πλειοψηφίας για ψήφιση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.