Οι Δημοτικές Εκλογές σε νούμερα: Πόσοι οι υποψήφιοι και πόσοι οι ψηφοφόροι

Οι Δημοτικές Εκλογές σε νούμερα: Πόσοι οι υποψήφιοι και πόσοι οι ψηφοφόροι

Οι αριθμοί σε μια εκλογική αναμέτρηση, έχουν τη δική τους σημασία μεταφέροντας τα δικά τους μηνύματα. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες μπορεί να φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον από πλευράς ψηφοφόρων, παρουσιάζουν όμως κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Από τη μια είναι η χαμηλή προσέλευση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, από την άλλη είναι το ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Σχήμα οξύμωρο, το οποίο όμως στέλνει τα δικά του μηνύματα γενικότερα.

Παράλληλα, οι αριθμοί έχουν και πληροφοριακό χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκλογές που οι σταυροί προτίμησης είναι πολλοί και οι υποψήφιοι, ακόμη περισσότεροι.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όσον αφορά τους Δήμους, έχουν συνολικά υποβληθεί 112 υποψηφιότητες για τη θέση του δημάρχου στους συνολικά 39 Δήμους της Κύπρου. Οι περισσότερες υποψηφιότητες δημάρχων, υποβλήθηκαν για τον Δήμο της Λάρνακας και για τον Δήμο Γερμασόγεια, όπου το χρίσμα διεκδικούν έξι υποψήφιοι για τον κάθε Δήμο.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες δημάρχων ανά επαρχία είχαμε, στη Λευκωσία 39 για 12 Δήμους, με τις περισσότερες να έχουν κατατεθεί για τον κατεχόμενο Δήμο της Μόρφου, όπου τον διεκδικούν πέντε υποψήφιοι.

Στην επαρχία Λεμεσού υποβλήθηκαν συνολικά 21 υποψηφιότητες για τους έξι Δήμους. Με εξαίρεση το Δήμο Γερμασόγειας που υποβλήθηκαν έξι υποψηφιότητες, σους υπόλοιπους δήμους υποβλήθηκαν από τρεις υποψηφιότητες.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, για τους 8 δήμους, υποβλήθηκαν 17 υποψηφιότητες με τις περισσότερες (4 στον αριθμό), στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου.

Στην επαρχία Λάρνακας για τους συνολικά έξι δήμους, υποβλήθηκαν συνολικά 18 υποψηφιότητες, με τις περισσότερες (έξι) στον Δήμο Λάρνακας.

Για τους τέσσερις δήμους της επαρχίας Πάφου, υποβλήθηκαν συνολικά 11 υποψηφιότητες δημάρχων. Με εξαίρεση τον Δήμο Πάφου τον οποίο διεκδικούν δύο υποψήφιοι, στους υπόλοιπους δήμους υποβλήθηκαν από τρεις υποψηφιότητες.

Στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας στην οποία και οι τρεις δήμοι της είναι κατεχόμενοι, υποβλήθηκαν συνολικά έξι υποψηφιότητες εκ των οποίων οι τρεις για τον Δήμο Κερύνειας.

Ως γνωστό, σε τρεις δήμους δεν θα στηθούν κάλπες για δημάρχους. Ήδη έχουν ανακηρυχθεί για τον Δήμο Λειβαδιών της επαρχίας Λάρνακας ο Μάριος Αρμένης, για τον Δήμο Δερύνειας της επαρχίας Αμμοχώστου ο Άντρος Καραγιάννης και τέλος για τον κατεχόμενο Δήμο Καραβά της επαρχίας Κερύνειας, ο Νίκος Χατζηστεφάνου.

Όσον αφορά τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, υποβλήθηκαν συνολικά 1905 υποψηφιότητες για τις 478 θέσεις παγκύπρια. Αναλυτικά, έχουν υποβληθεί 793 υποψηφιότητες για την επαρχία Λευκωσίας, 394 για την επαρχία Λεμεσού, 246 για την επαρχία Αμμοχώστου, 245 για την επαρχία Αμμοχώστου, 174 για την επαρχία Πάφου και 53 για την επαρχία Κερύνειας.
Για τις κοινότητες, έχουν συνολικά υποβληθεί 877 υποψηφιότητες για τη θέση Κοινοτάρχη για τις 487 κοινότητες της Κύπρου. Τις θέσεις των κοινοτικών συμβούλων, διεκδικούν 2.924 υποψήφιοι ανά το παγκύπριο.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ανακηρυχθεί χωρίς ανθυποψήφιοι 68 Κοινοτάρχες στην επαρχία Λευκωσίας, 34 για την επαρχία Κερύνειας, 46 για την επαρχία Αμμοχώστου, 10 για την επαρχία Λάρνακας, 35 για την επαρχία Πάφου και 33 για την επαρχία Κερύνειας.

Εκλογικό Σώμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των ψηφοφόρων ανέρχεται στις 561.373 από τους οποίους οι 16.740 είναι Κοινοτικοί και οι 544.633 είναι Κύπριοι. Βάσει της νομοθεσίας, οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο ως απλά μέλη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση δημάρχου για τους δήμους ούτε θέση κοινοτάρχη για τις κοινότητες και αν οποιοσδήποτε εκλεγεί μέλος είτε Δημοτικού, είτε Κοινοτικού Συμβουλίου εν μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη τη τάξει θέση, δηλαδή του αντιδημάρχου ή αναπληρωτή Κοινοτάρχη.

Σημειώνεται επίσης ότι η μάζα των Κοινοτικών εκλογέων είναι από τη Βρετανία και την Ελλάδα. Από τους 16.740 Κοινοτικούς οι 4.388 προέρχονται από τη Ελλάδα, οι 4.639 είναι από τη Βρετανία και από τα υπόλοιπα έλη κράτη σε μικρότερους αριθμούς.

Σε αυτές τις εκλογές, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, πολίτες της Δημοκρατίας, να ψηφίσουν Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια του τόπου διαμονής τους στις ελεύθερες περιοχές.

Όσον αφορά τους νέους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία για πρώτη φορά οι εγγραφές νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο των Κυπρίων ήταν λιγότερες από τους Κοινοτικούς. Συγκεκριμένα, ενεγράφησαν στον εκλογικό κατάλογο 3.652 Ελληνοκύπριοι νέοι ψηφοφόροι, 17 Τουρκοκύπροι και 4.345 Κοινοτικοί.

Πηγή: Φιλελεύθερος/ Φρίξος Δαλίτης