Δημοτικές Εκλογές 2016: Που ψήφισαν και τι δήλωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί

Δημοτικές Εκλογές 2016: Που ψήφισαν και τι δήλωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί στην Κύπρο για τις Δημοτικές Εκλογές 2016 και εξερχόμενοι των εκλογικών κέντρων έκαναν δηλώσεις.

Πιο κάτω διαβάστε τι δήλωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί:

ΔΗΣΥ

Υπό την σκιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων για το Κυπριακό πραγματοποιούνται οι σημερινές εκλογές, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ευχόμενος όπως ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και να ζήσουμε σε μια απελευθερωμένη κι ενωμένη πατρίδα.

Ο κ. Νεοφύτου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 1145 στο Γυμνάσιο Ακρόπολης (Κέντρο Ε΄)
στους Αγίους Ομολογητές.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στους δημοσιογράφους ότι “οι σημερινές εκλογές είναι σημαντικές, σημαντικές για την γειτονιά μας, για την κοινότητα μας, για τον δήμο μας”.

Είναι σημαντικές, σημείωσε, για την ποιότητα στην καθημερινότητα μας, που απαιτούμε αλλά και δικαιούμαστε να έχουμε.

Γίνονται όμως αυτές οι εκλογές, πρόσθεσε, με δύο ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, είπε, πραγματοποιούνται υπό την σκιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων για το Κυπριακό και η ευχή μας είναι να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και να ζήσουμε σε μια απελευθερωμένη κι ενωμένη πατρίδα.

Και η δεύτερη ιδιαιτερότητα, συμπλήρωσε, είναι ότι αυτές οι εκλογές είναι οι λιγότερο κομματικές εκλογές και με κομματικό χρώμα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε τέλος, “καλή ψήφο και καλές γιορτές”.

ΑΚΕΛ

Οι τοπικές εκλογές είναι κορυφαία στιγμή στη δημοκρατία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως εάν δεν συμμετέχουν σε αυτές οι πολίτες κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για εκείνους.

“Η έκκλησή μου λοιπόν είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, και να επιλέξουν εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στο Στρόβολο, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος του, ενώ παράλληλα, ο κ. Κυπριανού, ευχήθηκε η νέα χρονιά "να φέρει ό,τι το καλύτερο για το πολύπαθο μας νησί”.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι αυτές οι εκλογές στις οποίες οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν για την επόμενη πενταετία.

"Εχει λοιπόν εξαιρετική σημασία ποιους θα επιλέξουν για να λειτουργήσουν ως οι άνθρωποι που θα αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα και θα τα προωθήσουν στην επίλυσή τους. Εάν δεν συμμετέχουν οι πολίτες κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για εκείνους. Η έκκλησή μου λοιπόν είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, και να επιλέξουν εκείνους, οι οποίοι θεωρούν ότι θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα", επεσήμανε.

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, "εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει ό,τι το καλύτερο για το πολύπαθό μας νησί, και κυρίως βέβαια την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζούμε μαζί σε συνθήκες ειρήνης, που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού".

ΔΗΚΟ

Σήμερα ψηφίζουμε για το θεσμό του κράτους μας που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (θεσμό) επηρεάζει την καθημερινότητα μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας του πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σήμερα ψηφίζουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ψηφίζουμε για το θεσμό του κράτους μας που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επηρεάζει την καθημερινότητα μας, την ποιότητα ζωής, τους χώρους που μορφώνονται, που παίζουν που μεγαλώνουν τα παιδιά μας».

Συμμετέχοντας σ’ αυτή τη διαδικασία, είπε, « ενισχύουμε τη δημοκρατία αλλά ενισχύουμε και το σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες».

«Γι’ αυτό», ανέφερε, « θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου έτσι ώστε όλοι μαζί να πάρουμε την τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά».

Ευχήθηκε τέλος καλή ψήφο σε όλους.

 

ΕΔΕΚ

Οι πολίτες, με μαζική συμμετοχή και όχι με αποχή, πρέπει να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν την επομένη πενταετία, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος υπέδειξε πως από πλευράς της, η ΕΔΕΚ έχει συγκεκριμένους πολιτικούς και εκλογικούς στόχους όσον αφορά αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Ασκώντας στις 11:30 το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Νεάπολης, στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι πολιτικοί στόχοι της ΕΔΕΚ είναι, "μέσα από την ανάδειξη σωστών Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, να συμβάλουμε στο μετρό των δυνατοτήτων μας για μια σωστή και ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη, να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη και την ίδια στιγμή, να μειωθούν δραστικά οι δημοτικές φορολογίες για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες".

“Όσον αφορά τους εκλογικούς στόχους μας”, συνέχισε, “αυτοί είναι η ΕΔΕΚ να επιβεβαιωθεί ότι είναι τέταρτη πολιτική δύναμη, να εκλέξει τουλάχιστον τρεις Δημάρχους και τον αντίστοιχο αριθμό δημοτικών συμβούλων, για να μπορεί να έχει μια ουσιαστική παρέμβαση".

Σημείωσε δε πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πλησιέστερη προς τον πολίτη δημοκρατική μορφή εξουσίας, γι' αυτό οι πολίτες, με μαζική συμμετοχή και όχι με αποχή, πρέπει να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν την επομένη πενταετία".

 

Συμμαχία Πολιτών

Η αποχή, η αποστασιοποίηση «μας κρατεί ως χώρα και ως Δήμοι σε στασιμότητα», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει σήμερα στις κάλπες.

Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα για τις Δημοτικές Εκλογές στο Λύκειο Ακροπόλεως, ανέφερε ότι σήμερα οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τις τοπικές τους κυβερνήσεις.

“Οι Δημοτικές Εκλογές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν ποιοι θέλουν να ασχολούνται και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του Δήμου τους και της Κοινότητάς τους,” είπε, προσθέτοντας ότι “Από το αποτέλεσμα της επιλογής των ίδιων των πολιτών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η ποιότητα ζωής τους στην καθημερινότητά τους.”

«Αυτή είναι η πεμπτουσία των τοπικών κυβερνήσεων και γι’ αυτό καλώ όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα του τι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν, ανεξάρτητα του ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, να προσέλθουν στις κάλπες. Για μας, ως Συμμαχία Πολιτών, το ξεκαθαρίσαμε από νωρίς, δεν έχουν κομματική χροιά, ούτε κομματικό χρώμα αυτές οι εκλογές», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, το λόγο, τον πρώτον και τον τελευταίο, θα πρέπει να τον έχει η τοπική κοινωνία.

«Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η αποχή, η αποστασιοποίηση μας κρατεί ως χώρα και ως Δήμοι σε στασιμότητα. Είναι με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών που μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά», κατέληξε.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους άσκησε σήμερα το πρωί το εκλογικό της δικαίωμα, στις 11:00 π.μ. στο 6ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.
Η κυρία Θεοχάρους, εξερχόμενη από το Δημοτικό Σχολείο είπε ότι «η Αλληλεγγύη καλεί τον κάθε δημότη να μην αδιαφορήσει σήμερα, να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει».
«Κάνουμε έκκληση προς τον κάθε πολίτη» τόνισε «να πάει στην κάλπη και να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα διότι μόνο με τη συμμετοχή μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο μας».
«Δεν είναι δυνατόν απέχοντας και βλέποντας εκ του μακρόθεν να εξελίσσεται το δράμα, εμείς να θεωρούμαστε ότι είμαστε αθώοι» επεσήμανε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
«Πρέπει να λάβουμε μέρος στη διαδικασία για να σταματήσει όλη αυτή η διαφθορά που έχει αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε η κυρία Θεοχάρους.
«Είναι στα χέρια του δημότη, με τη ψήφο και τη δύναμη του μπορεί να διαφοροποιήσει την κατάσταση, εκλέγοντας του καλύτερους, εκλέγοντας έντιμους, νέους αδιάφθορους ανθρώπους που θα δώσουν μια νέα πνοή στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε καταληκτικά.

Κίνημα Οικολόγων

Δεν είναι ώρα της αποχής, της απόστασης και της αδιαφορίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνα άτομα και ότι αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης.

Σε δηλώσεις του, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Δασουπόλεως, στο Στρόβολο, ο κ. Περδίκης είπε ότι “σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τον δημότη, γιατί αναλαμβάνει την ευθύνη να υποδείξει ποιοι θα είναι οι τοπικοί άρχοντες σε Κοινότητες Δημαρχεία και Δημοτικά Συμβούλια”.

“Δεν είναι ώρα της αποχής, της απόστασης και της αδιαφορίας. Είναι ώρα της συμμετοχής. Καλούμε τους πολίτες σήμερα να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνα άτομα και να αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης”, είπε.

Όπως σημείωσε “για τα θέματα που αφορούν το πράσινο, την καθαριότητα, τη διαχείριση των σκουπιδιών και των ζητημάτων που αφορούν τα ζώα, είναι η ώρα οι πολίτες να τοποθετηθούν ψηφίζοντας κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση”.

“Ας μην παραπονεθούν την επόμενη μέρα αν οι ίδιοι σήμερα απέχουν. Γι' αυτό σήμερα είναι η μέρα της τοποθέτησης, της ευθύνης για τον κάθε πολίτη”, πρόσθεσε.

Είπε πως το Κίνημά του ελπίζει ότι οι τοπικές Αρχές από το νέο χρόνο θα είναι ενισχυμένες, για να προχωρήσουν στην αναγκαία μεταρρύθμιση και για να είναι κοντά στον πολίτη, για τον πολίτη, κάθε μέρα.

 

ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που θέλουν μια πραγματική αλλαγή, να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες και πρόσθεσε ότι από αύριο η παρουσία του ΕΛΑΜ θα είναι και στα δημοτικά συμβούλια και στα δημαρχεία.

“Όλοι οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, δεν πρέπει να απέχουν από καμιά εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα οι πολίτες οι οποίοι αυτή την στιγμή αδικούνται από το σύστημα και θέλουν μια πραγματική αλλαγή”, είπε ο κ. Χρίστου μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Πολιτικό.

Ανέφερε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΑΜ συμμετέχει σε δημοτικές εκλογές με αξιώσεις και πρόσθεσε: “Απόψε όλοι να είναι σίγουροι ότι θα εκλέξουμε τους πρώτους δημοτικούς συμβούλους”.

Τέλος, ο κ. Χρίστου είπε ότι “από αύριο η παρουσία του ΕΛΑΜ θα είναι και στα δημοτικά συμβούλια και στα δημαρχεία”.