Ακιντζί: «Δεν θα υπογράψει τίποτα η Κυπριακή Δημοκρατία»-Θέλει υπογραφή μόνο από την ομόσπονδη Κύπρο

Ακιντζί: «Δεν θα υπογράψει τίποτα η Κυπριακή Δημοκρατία»-Θέλει υπογραφή μόνο από την ομόσπονδη Κύπρο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Τουρκοκύπριων Συντακτών με τίτλο «Συνάντηση ΜΜΕ – "προέδρου"». Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, και ο Ερχάν Ερτζίλ, σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος», υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς άλλος (σ.σ. εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.

Στις 4 και στις 7 Ιανουαρίου οι επόμενες συναντήσεις

Είπε ακόμα ότι ενόψει της Γενεύης και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και να υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως ο ίδιος είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.

Υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά, ενώ τα «δύσκολα θέματα» αναμένεται να συζητηθούν στη Γενεύη.

Δημοψήφισμα το καλοκαίρι

Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα Εδαφικού, Περιουσίας και Διακυβέρνησης, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Ο κατοχικός ηγέτης επισήμανε ότι «αν όλα ακολουθήσουν τον δρόμο τους και δεν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα, τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στην ατζέντα για το καλοκαίρι».

Αναφέρθηκε ακόμα στη διαφορά των δηλώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς με τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με τη Γενεύη και είπε πως η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη, ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Υπογραφή από την ομόσπονδη Κύπρο

Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό».

«Αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ