Τρικλοποδιές Ακιντζί-Τσαβούσογλου λίγο πριν από τη Γενεύη – Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Ερντογάν

Τρικλοποδιές Ακιντζί-Τσαβούσογλου λίγο πριν από τη Γενεύη – Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Ερντογάν

Χωρίς διέξοδο στα «αδιέξοδα» ξεκινούν τη Δευτέρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, με απόντα –όπως όλα δείχνουν– τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες ενόψει της έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό τη Δευτέρα στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου διπλωματικό αγώνα, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση και επιτυχής έκβαση στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως Τουρκοκύπριοι, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη περιμένουν από τον Νίκο Αναστασιάδη να βάλει –για ακόμα μια φορά– νερό στο κρασί του, προκειμένου να αρθούν τα «αδιέξοδα» τα οποία, τεχνηέντως, δημιουργεί η τουρκική πλευρά με απώτερο στόχο να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση.

Μπορεί Κοτζιάς και Τσαβούσογλου να τα είπαν «σε καλό κλίμα» στη Νέα Υόρκη, αλλά κατέληξαν –και πάλι– να συμφωνήσουν ότι... διαφωνούν σε καίρια σημεία της διαπραγμάτευσης, με αιχμή του δόρατος το θέμα των Εγγυήσεων, της Ασφάλειας και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Προκαλεί ο Ακιντζί - Απών ο Ερντογάν

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της οριστικής διχοτόμησης σε περίπτωση μη λύσης, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία του «πάρε-δώσε», κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, πλέον, ως αποκλειστικό σημείο τριβής προβάλλεται το θέμα Ασφάλειας-Εγγυήσεων, παρότι δεν έχει ακόμα κλείσει το κεφάλαιο του Εδαφικού.

Την ίδια στιγμή, ο Μουσταφά Ακιντζί αμφισβητεί ευθέως τόσο την ιδιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και τη διεθνή υπόσταση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγείροντας παράλληλα ζήτημα ύπαρξης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» της οποίας αυτοαποκαλείται εκλεγμένος «Πρόεδρος».

Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια να υπάρξει είτε αποχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διεθνή διάσκεψη, που θα ακολουθήσει των δικοινοτικών συνομιλιών, είτε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να μην παραστεί ο ίδιος στη διαδικασία της 12ης Ιανουαρίου, αλλά να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκπροσωπήσει την Τουρκία.

Νερό στο κρασί του Αναστασιάδη

Εκτός από τον βαθύ πολιτικό συμβολισμό ο οποίος κρύβεται πίσω από μια τέτοια κίνηση, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει στο υψηλότερο επίπεδο το αποτέλεσμα των συνομιλιών, που θα επικυρωθεί από τη διεθνή διάσκεψη, ούτε και να πει τον τελευταίο της λόγο όσον αφορά στις Εγγυήσεις, θέλοντας να έχει έναν άσσο στο μανίκι για την περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη αλλά συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά τη Γενεύη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται πως η κόκκινη γραμμή, που αφορούσε στην άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση, έχει μετακινηθεί σημαντικά σε βαθμό να γίνεται λόγος για αποδοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, της διατήρησης μιας μικρής τουρκικής στρατιωτικής δύναμης επί κυπριακού εδάφους μετά τη λύση στα πρότυπα της λειτουργίας των βρετανικών βάσεων.

Στην περίπτωση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας, που έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής Εγγυήσεων και διατήρησης ξένων στρατευμάτων στο νησί μετά την επανένωση, όπως επίσης και αν, σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθούν να αναλάβουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη.

Σκληρό πόκερ η διαπραγμάτευση

Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιχειρείται να συρθούν και πάλι οι Ελληνοκύπριοι σε μια διαδικασία η οποία θυμίζει περισσότερο παρτίδα πόκερ παρά διαπραγμάτευση, που αν δεν οδηγήσει σε λύση θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε η επόμενη φάση των συνομιλιών να ξεκινήσει από μια εντελώς νέα βάση.

Το πιθανότερο είναι ότι στη βάση αυτή, οι καταγεγραμμένες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχουν οδηγήσει σε συγκλίσεις, θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, καταργώντας επί της ουσίας τη ρήτρα του «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα».