ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Αιχμές Μητσοτάκη κατά Τσίπρα - «Χρήσιμη η ενημέρωση έστω και αν γίνεται τελευταία στιγμή»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Αιχμές Μητσοτάκη κατά Τσίπρα - «Χρήσιμη η ενημέρωση έστω και αν γίνεται τελευταία στιγμή»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο, λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το Κυπριακό.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου σημειώνοντας ότι στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος, όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.

Σε αυτή τη δύσβατη πορεία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης «έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά και εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, σημείωσε ότι οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας.

«43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ενημέρωση που γίνεται από τον Πρωθυπουργό είναι χρήσιμη, έστω και αν γίνεται την ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων στη Γενεύη, και ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα «σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ