ΓΕΝΕΥΗ: Συμμετοχή Τσίπρα αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας-Ποιο είναι το Plan B σε περίπτωση αποτυχίας

ΓΕΝΕΥΗ: Συμμετοχή Τσίπρα αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας-Ποιο είναι το Plan B σε περίπτωση αποτυχίας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης, εφόσον υπάρξουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό.

Επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινή γραμμή (σ.σ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έχουν διαρκείς επικοινωνίες όλες αυτές τις ημέρες) και έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από την Τουρκία να δείξει κι εκείνη την ισχυρή βούλησή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως προς το τι θα επακολουθήσει εάν αποτύχει η διάσκεψη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών ("open ended"), δηλαδή: παύση-διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο-επανέναρξη.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως σε κάποια στιγμή της διαδικασίας του Κυπριακού, όταν θα διασφαλίζεται συμφωνία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας (και με τα 15 μέλη του) θα παίξουν ρόλο, διότι το απαιτούν οι διαδικασίες.

Επισημαίνεται επιπλέον -προς απόκρουση σχετικών αιτιάσεων της τουρκικής πλευράς- ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετέχει στη διάσκεψη με την διπλή ιδιότητά του, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ