ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δεν δεσμεύεται με τίποτα ο Ακιντζί! Εν κρυπτώ οι χάρτες - Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δεν δεσμεύεται με τίποτα ο Ακιντζί! Εν κρυπτώ οι χάρτες - Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Μετά την ηχηρή απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, Άγκυρα και Ακιντζί δεν δέχονται να δεσμευτούν ούτε στους χάρτες του Εδαφικού.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Τεράστιο παρασκήνιο με πολλές εκατέρωθεν πιέσεις αποκαλύπτεται καθημερινά, καθώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη προχωρά βήμα-βήμα.

Κατά τη διαδικασία της Τρίτης υπήρξε μικρή πρόοδος στα ζητήματα Διακυβέρνησης, ωστόσο το μείζον ζήτημα του Εδαφικού είναι αυτό που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τρίτης ημέρας των συνομιλιών.

Ήδη, από την Άγκυρα διαρρέεται ότι έχει συμφωνηθεί μια διαδικασία η οποία δείχνει για άλλη μια φορά την άρνηση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων να δεσμευθούν σε οτιδήποτε, τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά, διαχρονικά έχει προβεί σε υποχωρήσεις-παραχωρήσεις για τη διατήρηση του «καλού κλίματος».

Υποχωρήσεις τις οποίες τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο και οι προκάτοχοί του έχουν εκμεταλλευτεί πολιτικά και διπλωματικά, θέτοντάς τον πήχη των διεκδικήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς όλο και υψηλότερα.

«Εν κρυπτώ» οι χάρτες

Το νέο στοιχείο, που αφορά στη διαδικασία της κατάθεσης χαρτών από τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είναι ότι δεν θα γίνει δημόσια αλλά «εν κρυπτώ».

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών για διακύμανση της έκτασης του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου μεταξύ 28,2% και 29,2%, εφόσον υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία επί των κριτηρίων, θα γίνει κατάθεση δύο χαρτών (ενός χάρτη από την κάθε πλευρά και όχι ενός κοινού χάρτη) επί των οποίων θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, το περιεχόμενο των χαρτών αυτών θα γνωρίζουν μόνο πέντε άνθρωποι: οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι δύο εμπειρογνώμονες επί χαρτών και Εδαφικού και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μετά την παράδοση των χαρτών, ο κ. Έιντε θα τους κλειδώσει σε ειδική κρύπτη στο Παλάτι των Εθνών και θα δοθούν στη δημοσιότητα μόνο στην περίπτωση που η διεθνής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου καταλήξει σε συμφωνία.