ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Σε εξέλιξη συνάντηση των διαπραγματευτών λίγο πριν την έναρξη της 3ης μέρας των συνομιλιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Σε εξέλιξη συνάντηση των διαπραγματευτών λίγο πριν την έναρξη της 3ης μέρας των συνομιλιών

Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα, των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Οι διαδικασίες συνεχίζονται την Τετάρτη για τρίτη ημέρα στη Γενεύη, ενώ αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο.

Αναστασιάδης και Ακιντζί οι οποίοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνομιλιών τους, συναντώνται εκ νέου από τις 09:00 έως τις 13:00 τοπική ώρα και από τις 18:00 έως τις 20:30, αναμένεται να συζητήσουν επίσης τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση, το μόνο θέμα στην ατζέντα τους που δεν έχει συζητηθεί είναι η μεταχείριση των ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Όσον αφορά στο θέμα των χαρτών που θα παρουσιαστούν σήμερα από τις δυο πλευρές, σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε πει απαντώντας σε ερώτηση, πως «σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη» για την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη πως «υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί», πως δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου και πως αυτό είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσά τους.

Υπενθυμίζεται πως, κατά τις διαπραγματεύσεις των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν τον περασμένο Νοέμβριο, είχε επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, η οποία να κυμαίνεται μεταξύ 28,2%, σύμφωνα με τη θέση της ε/κ πλευράς και 29,2%, σύμφωνα με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κατά τη συνάντησή τους το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν μόνο ζητήματα που αφορούν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος ενώ σε άλλα όχι. Θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες συζητούνται σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η χθεσινή συνάντηση Αναστασίαδη-Ακιντζί χαρακτηρίστηκε από ελληνοκυπριακής πλευράς ως καλή και δύσκολη. Μετά την ολοκλήρωσή της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που βρίσκονται στη Γενεύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ