Κυπριακό: Η ώρα της αλήθειας στη Γενεύη - Αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη για την Κύπρο

Κυπριακό: Η ώρα της αλήθειας στη Γενεύη - Αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη για την Κύπρο

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα ΗΕ στα ΜΜΕ, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης (12.15 ώρα Κύπρου).

'Οπως αναφέρεται από τα ΗΕ , η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου". Προστίθεται πως "η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Χθες έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα φθάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της 'Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φερντερίκα Μογκερίνι.

Χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν το πολύ δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Σύμφωνα με τα ΗΕ, το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και αυτή θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα. 'Ολες οι συνόδοι της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης ενώ στις 11 είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του ΓΓ με τους δυο ηγέτες.

Στο μεταξύ στις 9.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον 'Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Οι δυο άνδρες είχαν χθες μια σύντομη συνάντηση μετά την άφιξη του κ. Κοτζιά στη Γενεύη, στην παρουσία και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.